Selahattin Demirtaş’tan 'İslami söylem' açıklaması

HDP lideri Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde başvurduğu İslami söylemle ilgili Ruşen Çakır’a konuştu. Demirtaş, “memleket ne çektiyse solculukla dinsizliği eşit tutan solcu kafadan çekti” dedi.

Selahattin Demirtaş, HDP’nin Adıyaman’da düzenlediği seçim mitingi sonrasında Ruşen Çakır’ın kişisel Periscope hesabından sürdürdüğü seçim röportajlarının konuğu oldu. Demirtaş, röportajda meydanlarda başvurduğu dinsel söyleme yönelik eleştirilere yanıt verdi. Dinin siyasete ve siyasi söyleme alet edilmesine yönelik eleştirileri şahsına ve inancına yapılan eleştiriler olarak algıladığı anlaşılan Demirtaş, aile yapısı ve dünya görüşü hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

‘TÜRKİYE’YLE SOLUN BULUŞAMAMASININ NEDENİ İSLAM DÜŞMANLIĞIDIR’

Röportajda Adana ve Mersin’de HDP binalarına yönelik saldırıları değerlendiren Demirtaş, “Allah korudu cenazeler çıkmadı” sözlerine yönelik eleştiriler hakkında konuştu.

HDP Eş Başkanı, Çakır’ın “Sol gruplar sizin Allah  korudu lafınızı eleştiri konusu yapmaya kalktılar” sözleri üzerine şunları söyledi:

Kusura bakmasınlar, solculukla dinsizliği eşit tutan solcu kafadan bu ülkede bir şey çıkmaz. Zaten ne çektiyse memleket onlardan çekti. Bir insan hem Allah’a inanır hem de Allah’ına kadar solcu olabilir. Bunu bir kafalarına yazsalar... Türkiye’yle solun buluşamamasının en büyük nedeni bu İslam düşmanlığıdır.

Mesela bir sosyalist rahatlıkla Hıristiyan da olabiliyor. Bu hiç sorun olmuyor yani... Fakat Müslüman olunca solculuğu sorgulanır hale geliyor. “Allah’a inanıyorum” dediğinde solculuğu sorgulanır hale geliyor. Kusura bakmasınlar bu tür bir solculuğa prim verecek halimiz yok.

‘SOLCUYUM DİYENLER İNANCIMI SORGULAMAYA KALKIYOR’

Ruşen Çakır’ın, Demirtaş’ın Adıyaman mitingini izlediğini ve kendi kendine “Selahattin Demirtaş hiç görmediğim kadar din içinden konuşuyor, İslam içinden konuşuyor, bir Müslüman olarak konuşuyor” dediğini söylemesi üzerine Demirtaş şu yanıtı verdi:

Ben Müslümanım, inanan bir Müslümanım. Ben dinci değilim, din politikası da yapmıyorum. Solcuyum, sosyalistim. Ekonomik politikalarda da her zaman bunu savunurum. Toplumsal ekonomide de, adalette de, sosyal devlet ilkesinde de, hep solcu politikaları savundum. Ama inanan bir insanım. Benim dedem Palulu bir din alimidir. O bizi yetiştirdi. Annem beş vakit namaz kılar, eşim beş vakit namaz kılar. Dindar bir ailenin içerisinde büyüdüm. Fakat solcuyum. Bu insanlara neden tuhaf geliyor anlamakta zorlanıyorum. Benim inancımı, dindarlığımı meydanlarda yuhalatan, sorgulatanlara karşı tepki koymak yerine, bazı solcuyum diyenler de benim inancımı sorgulamaya veya solculuğumu sorgulamaya kalkıyorlar. Bu çok ayıp, çok utanç verici bir şey.

Selahattin Demirtaş’ın Ruşen Çakır’a verdiği röportajın bütünü şu şekilde: