Rusya savaş uçağının düşürülmesindeki şüpheler

Rus uçağının Hatay yakınlarında düşürülmesinin ardından, Rusya ve Türkiye'den birbirini çelen açıklamalar geldi. Türkiye'nin "düzeltmeleri", soru işaretlerini artırıyor.

Haber Merkezi

Sabah saatlerinde, Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir Su-24 savaş uçağı Suriye-Türkiye sınırında düşürüldü.

Türk Genelkurmayı'nın açıklamasına göre, saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca uyarıldı ancak ihlale devam etti.

Bunun üzerine, TSK'ya göre 09:24 sularında, 2 F-16 uçağı Rus Su-24'üne "müdahale" etti.

Cumhurbaşkanlığı ise, ilk başta "Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla düşürdüğü uçağın CSU-24 tipi Rusya uçağı olduğunu" açıklamasına rağmen, daha sonra bir "düzeltme" yayımladı ve düşürülen uçağın "Rus uçağı olduğu tehmin ediliyor" dedi.

Peki Rus tarafı ne diyor? Olaydan hemen sonra açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, ilk belirlemelere göre uçağın Suriye sınırlarında ve karadan havaya füzeyle vurulduğunu belirtti.

Bütün uçuş boyunca uçağın Suriye hava sahasında olduğunu kaydeden Bakanlık, Su-24'ün 6 bin metre (19 bin 600 feet) yükseklikte uçtuğunu vurguladı.

Bu noktada, karadan havaya atılabilen füzelere bakmak gerekiyor. Rusya'nın muhaliflere tedarik edilmesi durumunda "savaş sebebi" sayacağını söylediği MANPAD'lar bunlardan en önemlisi.

SAM tipi omuzdan atılan füzelerin menzili azami 6 km (19-20 bin feet) civarı. Öte yandan, Stinger tipi füzelerden bazıları 26 bin feet'e kadar kullanılabiliyor. Bölgedeki militanların elinde 6 km yükseklikte uçan bir Rus uçağını vuracak silah olup olmadığı bilinmiyor.

Peki Türkiye'de karadan havaya kullanılan füzelerden hangileri var? Hatırlanacağı üzere, 2013 yılında Hatay Yayladağı'nın Kel Dağı bölgesine NATO radar-füze üssü açıldığı iddia edilmişti. AKP hükümeti, TBMM gündemine getirmeden bir üs inşasına izin vererek anayasayı ihlal etmişti.

Öte yandan, Türkiye'nin güney sınırında karadan havaya kullanılan bir savunma sistemi bulunuyor: Hawk. Şanlıurfa'da 2 ve Gaziantep'te 1 tane bulunan Hawk hava savunma bataryalarının, Ekim ayında Mardin, Hatay ve Kilis'e de kurulacağı açıklanmıştı.

Hawk füzeleri, 11 ila 18 km'ye kadar yüksekten uçan uçakları vurma kabiliyetine sahip.

Öte yandan, son haftalarda çok sayıda F-15 uçağı İncirlik'e geliyordu. "İt dalaşı"nda iyi olduğu bilinen uçakların, Türkiye tarafından Rusya'ya karşı bölgeye çağırıldığı iddia edilmişti.

Rus uzmanlar ise, Uçağın tek parça olarak düşmesinin, karadan havaya füzeyle vurulmasının kanıtı olduğunu düşünüyorlar.