RTÜK Başkanı: Reyting için marjinal ve ensest ilişkiler gösteriliyor

RTÜK Başkanı Davut Dursun, "Reyting alsın, ilgi çeksin diye marjinal, ensest ilişkiler gibi şeyler ele alınıyor" dedi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, 14 Temmuz'da sona erecek görevi öncesi açıklamalarda bulundu. 

RTÜK Başkanı Dursun, seçim dönemlerinde radyo ve televizyon yayınlarının YSK'nın belirlediği ilkeler çerçevesinde RTÜK tarafından denetlendiğini ancak yayın ihlali görülmesi halinde RTÜK değil, YSK tarafından kuruluşlara müeyyide uygulandığı bilgisini paylaşarak, 7 Haziran seçimleriyle ilgili ise 262 rapor hazırlandığını ifade etti.

'BELLİ PARTİLERE ANGAJE OLUYOR'

Dursun, "Yayın kuruluşunun, seçime katılan siyasi partiler ve adaylar arasında tarafsızlık ve doğruluk ilkelerinde hareketle fırsat eşitliği yaratması gerekir. Sadece bir siyasi parti veya aday değil, seçime giren parti ve adaylar arasında fırsat eşitliği uygulaması lazım. Israrlarımıza rağmen belli kuruluşlar belli partilere angaje oluyor, sadece o partinin mitinglerini yayınlıyor, o partinin adaylarını programa çıkarıyor. YSK kriterlerine göre, bu yanlı yayın oluyor" diye konuştu.

'REYTİNG ALSIN DİYE ENSEST İLİŞKİLER ELE ALINIYOR'

Belli kalitenin altında olan televizyon programları olduğunu söyleyen RTÜK Başkanı, şu ifadeleri kullandı:

"Tema olarak eleştirilecek konular var. Reyting alsın, ilgi çeksin diye marjinal, ensest ilişkiler gibi şeyler ele alınıyor. Bu, toplumun değerlerini, ilkelerini olumsuz etkiliyor. Evlilik programları da eleştirdiğimiz bir alan ancak netice itibarıyla bu programlar izleniyor. Toplum bu tür şeylerden hoşlanıyor ve gün boyu izliyor. Evliliğin televizyon ekranlarında pazarlanması anlamına gelebilecek bir yöntem ahlaken kabul edilebilir değil. Evet reyting alıyor, izleniyor ama bir şeyin korunması gerekir. Toplumun o tür şeylere 'hayır' demesi lazım. Pek çok kişi eleştiriyor ama pek kişinin de hoşuna gidiyor, izliyor."

'CİNSELLİK ÖN PLANA ÇIKARILMAMALI'

Dizi sürelerinin çok uzun olmasından rahatsız olduğunu söyleyen Dursun, çocukların dizilerdeki şiddetten olumsuz etkilendiğini, herhangi bir sorun karşısında karşılıklı konuşma yerine, sıkıntıların çözümünün silah olduğuna yönelik bir algı oluşturulduğunu ifade etti. Cinselliğin ön plana çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Dursun, "Cinselliğin bu kadar sıradan bir şey haline getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.