Rennan Pekünlü cezaevine girmeden önce son dersini verdi...

Türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, cezaevine girmeden önceki son dersinde, "Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi.

soL - İzmir

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yaptığı sırada türbanlı bir öğrenciye Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını hatırlatarak öğrencileri uyaran Prof. Dr. Rennan Pekünlü, “eğitim ve öğretim hakkını engellediği” gerekçesiyle İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum edilerek cezasının 4 ay 10 günlük infazını geçirmek üzere cezaevine girdi.

'SON DERS DEĞİL, YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR'

Pekünlü, Foça Yarı Açık Cezaevi’ne gitmeden önce, öğrencileri, meslektaşları ve dostlarının katıldığı son dersini Bornova Evlendirme Dairesi’nde verdi.

Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), Ege Öğretim Elemanları Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Dokuz Eylül Öğretim Elemanları Derneği, Eğitim İş Sendikası, İzmir Tabip Odası, ADD ve Komünist Gençlik üyelerinin katıldığı son derste, eşi Belma Pekünlü de hazır bulundu.

Salona alkışlar eşliğinde giren Prof. Pekünlü, “Evrim, Gökadalar, Özellikleri, Evrenin Yaşı ve Genişlemesi” konulu dersine başlamadan önce, “Beni ben yapan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Salondaki kalabalıktan dolayı, arkadaşlarıyla bir süre merdivenlerde oturmak zorunda kalan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, özgeçmişinin okunmasının ardından son dersini vermek üzere kürsüye davet edildi. Uğurlamaya gelenlerin bu sırada bir kez daha, “Rennan hoca yalnız değildir" sloganları atıp uzun süre alkışlaması üzerine, Rennan Pekünlü gözyaşlarını tutamadı.

Pekünlü, dersten sonra salondakilerin alkış ve sloganları eşliğinde otomobile binerek 4 ay 10 günlük infazını çekmek üzere Foça Açık Cezaevi’ne gitti.

PEKÜNLÜ’NÜN ÖĞRENCİLERİ

“Prof. Rennan Pekünlü’nün Öğrencileri” pankartıyla salona gelen yaklaşık 150 kişilik bir grup sık sık “Aydınlanma hapsedilemez”, “Rennan Pekünlü yalnız değildir”, “Rennan Pekünlü onurumuzdur” sloganları attı.

İKİ DAVASI DEVAM EDİYOR

Cezaevine giren Prof. Dr. Renan Pekünlü, aynı gerekçeyle, dört ayrı öğrencinin şikayeti üzerine, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle halen 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya devam ediyor. Ekim ayında yapılan ilk duruşmanın ardından yargılama 5 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Renan Pekünlü'ye, yine dört kız öğrencinin aynı gerekçeyle açtığı bir başka dava ise, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, rektörlükten yargılama için izin alınmadığı gerekçesiyle, 2013 yılının Nisan ayında iade edildi. 12 yıla kadar hapis cezası istenen bu dosyayla ilgili olarak ise, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün henüz izin vermediği, izin verilmesi halinde de o dosyalardan da bir kez daha Pekünlü'nün hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Prof. Dr. Renan Pekünlü, 2001 yılının Mart ayında fakülte binasına türbanıyla girmek isteyen öğrencilerine Anayasa Mahkemesi’nin, Danıştay’ın, AİHM’nin kararlarını hatırlatarak bu şekilde okula giremeyeceklerini söyleip konuyu tutanağa yansıtmıştı. Bunun üzerine türbanlı öğrenciler tarafından YÖK'e şikayet edildi. YÖK de Pekünlü hakkında “Eğitim ve öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle şikayetçi olunca, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bu davadan Pekünlü'ye verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. “Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Prof. Dr. Renan Pekünlü için, AİMH'e de başvuruldu. Ancak bu süreç devam etmesine rağmen, hakkındaki cezanın onanmasından dolayı infaz ertelenmedi, cezaevi süreci başladı.