Nihat Kazanhan davası görülüyor: Tanık polisler hiçbir şey bilmiyormuş!

Şırnak Cizre’de polislerin açtığı ateş sonucu öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın davasının ikinci duruşması bugün görülüyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının ikinci duruşması bugün Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülüyor.

1'i tutuklu 5 polisin yargılandığı davaya sanıklar getirilmedi. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirvan Elçi, adil yargılamanın yapılabilmesi için sanıkların ve tanıkların duruşma salonuna getirilmesini istedi. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. 

Duruşmada tanık polislerin dinlenmesine geçildi. Polisler, mahkeme heyetinin ve Kazanhan ailesi avukatlarının sorularına "görmedim, duymadım, bilmiyorum" içeren çelişkili yanıtlar verdi. Avukatlar, tanıkların yalan beyanda bulunduğunu belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. 

NE OLMUŞTU?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde Emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

AV TÜFEĞİYLE ÖLDÜRÜLDÜ

28 Ocak’ta Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili görüntülerin ortaya çıkmasından sonra, 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şubesi'nde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerine zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V., daha sonra Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi. H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekât polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.