Meğer AKP’nin ‘eylem planı’ varmış

Davutoğlu, Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili konuştu. Geçmiş 12 yılda kadına yönelik şiddet konusunda çok başarılı olduklarını savunan Başbakan, 2016-2019 için de bir eylem planı geliştireceklerini söyledi.

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında alışılmadık bir durum yaşandı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç toplantı sonrasında bir açıklama yapmazken, açıklamayı Pakistan’a gitmek için Esenboğa Havalimanına gelen Başbakan Davutoğlu yaptı.

HÜKÜMET ÇOK İYİ İŞ BAŞARMIŞ

Özgecan Aslan’ın hunharca katledilmesinin toplumsal bir bilinçlenmeye neden olduğunu söyleyen Başbakan, “O gün sadece Özgecan değil ,bütün insanlık vicdanı katledildi. Toplumda ortak bir dayanışma bilinci, infial uyandı. Bu kadına karşı şiddet konusunda bilinçlendirmede önemli bir aşamayı oluşturdu.” dedi. Davutoğlu Özgecan Aslan’ın ölümünün başka kadınların kurtuluşunu sağlayacak bir bilinçlenme yarattığını ifade etti.

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerindeki patlama konusunda AKP hükümetlerinin sorumluluğu konusunda tek bir söz etmeyen Davutoğlu, partisinin 12 yılda kadına yönelik şiddet başlığında çok büyük işler başardığını savundu. Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde 2007 yılında kadına yönelik şiddet konusunda eylem planı geliştirildi ve 2012 yılına kadar yakından takip edildi. Bu çerçevede referans teşkil edecek şekilde İstanbul Sözleşmesi oldu. 2012 Mart'ında kadına yönelik şiddette bütün mevzuatı gözden geçiren bir adım atıldı.” dedi. Davutoğlu aynı dönemde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 artmış olması hususuna değinmedi.

2012’ye kadar bir eylem planları olduğunu, geçen 12 yılda çok büyük işler başardıklarını savunan Başbakan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2016-2019 için de bir eylem planı hazırlayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  “2016-2019 için yeni bir eylem planı çıkartacağız. Tabii yasal her türlü çalışma yapılır ama önemli olan sosyal kültürümüzde, toplum içindeki ortak yaşama kültüründe bu konuda güçlü bir bilinçlendirmenin, seferberliğin başlatılması. Bu konuda seferberlik başlatacağız. Toplumun her katmanına bunu adım adım yayacak güçlü bir irade sergileyeceğiz.”

İÇ GÜVENLİK PAKETİ ‘ÖZGÜRLÜK’ İÇİN...

Açıklamasının devamında iç güvenlik paketi tasarısına da değinen Davutoğlu, “İç Güvenlik Paketi 6-7 Ekim Olayları nedeniyle gündeme gelmiştir. Güvenlik özgürlüklerin olmazsa olmaz şartıdır. Güvenliğin olmadığı yerde özgürlüğün de ihlal edildiğini Suriye’de, Irak’ta, Ukrayna’da görüyoruz. Bu yasaların hepsi AB standartlarında yasalardır.” dedi.

Başbakan, bütün muhalefet partilerinin pakete destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.