Meclis olağanüstü toplandı

Suruç ve sonrasında yaşanan çatışma ve operasyonlar sonrası TBMM olağanüstü toplandı.

Haber Merkezi

GÜNCELLEME:

Meclis Araştırma önergesi reddedildi.


TBMM, CHP'nin çağrısıyla olağanüstü olarak toplandı. Gündemde Suruç Katliamı ve sonrasındaki gelişmeler var.

Şafak Pavey oturumu açış konuşmasında şunları söyledi:

''Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızlar bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor. Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum. Değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor gündeme geçiyorum.''

İlk sözü Başbakan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç aldı:

Suruç'taki terör eylemi sonrası Davutoğlu başkanlığındaki kriz merkezinden süreci takip ettik. Üç terör örgütüne karşı güvenlik güçlerimiz operasyonlar yaptı, koordinasyon merkezi tarafından bu operasyonlar açıklandı.

Şu an gözaltında olan 1061 kişi var. Tutuklanan kişi sayısı 172.

Tutuklananların 140'ı PKK, 1'i DHKP-C, 31'i IŞİD üyesi.

2013 Newroz'unda silah bırakma çağrısı yapıldı ama bu yönde adım atılmadı.

7 Haziran seçimlerinden sonra ise birçok şiddet içerikli eylem ve saldırı yapıldı.

Çözüm süreci Türkiye'nin son şansıdır, örgütün silah bırakmasını sağlayacak tüm tedbirleri uygulayacağız.

HDP adına Osman Baydemir konuşuyor:

Toplumda var olan barış arzusu henüz siyasi partilerin ortak bir davranışı olmadı. Bugün tarihi bir kararlaşmaya katkı sunalım. Suruç, Ceylanpınar ve ülkenin dört bir yanında yaktığı acıyı yüreğimizde hissediyoruz. HDP olarak bugün bu toplantıya dahiliyetimiz  bir daha tek bir insanımızın hayatını çatışma ortamında yitirmemesi içindir.

2013 Newroz'unda Öcalan'ın barış deklarasyonu çok önemlidir. AKP gereklerini yerine getirseydi barış sağlanmış olurdu. Hükümet 90'ların reflekslerine geri döndü. Asker, polis ve gerilla cenazelerin nedeni budur. HDP'nin baraj altında kalması planı hayata konuldu.

Suruç'ta hayatını kaybeden de Ceylanpınar'da hayatını kaybeden de kardeşimizdir.

Bir kez daha tek başına iktidar olmak için canlar toprağa veriliyor. Rabbim şahittir ki bizim canımız askerin, polisin, gerillanın ve sivilin canına kurban olsun. 

HDP olarak şiddet kimden gelirse gelsin savaş yapmanıza izin vermeyeceğiz diyelim.

Neden İmralı Heyeti'nin adaya gitmesine izin vermiyorsunuz. Kalıcı ve onurlu bir barışın önüne neden bariyer oluşturuyorsunuz?

Meclis çözüm endeksli bir tabloyu önüne koymalıdır. Çatışma zemini tekrar ortaya çıkaran sürecin arka planını ortaya koyan bir araştırma komisyonu kuralım.

2013-2014 ruhuna dönüş için İmralı'ya tecridi kaldıralım.

Savaşa da kaosa da teslim olmayacağız.

CHP adına İstanbul milletvekili Murat Özçelik konuşuyor:

Son bir hafta içerisinde 46 vatandaşımız hayatını kaybetti. Suriye'deki olaylarla Türkiye'de başımıza gelenler arasında bazı irtibatlar kurmamız mümkün. 

Tırlar durduruluyor ama aranmalarına izin verilmiyor. (Özçelik, konuşmasında IŞİD saldırıları ve Türkiye'de gerçekleşen saldırılara ilişkin hatırlatmalarda bulunuyor)

Yaklaşık 10 bin vatandaşımız IŞİD saflarında savaştı. 

Eş zamanlı olarak IŞİD, PKK, DHKP-C'ye yönelik operasyon ve sınır ötesi operasyon sonrası Türkiye'nin önceden izlediği Suriye politikası, çözüm süreci ve selefi örgütlere göz yumma politikasının devam etmesi mümkün görünmüyor.

Bizim yapmamız gereken bu çok önemli sorunları Meclis'te çözmektir. Araştırma komisyonu kurmalıyız. IŞİD'e yönelik savaşımızda çok ciddi zaaflar var. Bu örgüte karşı almamız gereken tedbirler çok daha derin boyutlarda olmalı.

MHP adına Ümit Özdağ konuşuyor:

Malazgirt'e son saldırı 1071'de Diyojen tarafından yapılmıştı. Ortadoğu'da balkanlaşma süreci yaşanıyor. Bu savaşın dalgaları Türkiye'ye ağır şekilde vurmaya başladı. Türkiye'de bugün yaşanan terörün kökleri Ortadoğu iç savaşındadır. Suriye iç savaşını,Libya'yı ülkemize taşıyanlar bu savaşı da Türkiye'ye taşıdı. 

İş çığrından çıkmıştır. PKK açılımı sürecinde Öcalan'ın meşrulaşması sağlandı. Öcalan, Başbakan Yardımcısı tarafından Kürtlerin lideri olarak tanımlandı. PKK'nın çağrısına hükümet eşlik etmiştir. 

Güvenlik güçleri alan boşaltmaya zorlandı. 

Terörle mücadele stratejisi tekrar hayata geçirilmeli. Cumhurbaşkanı açılım bitti diyor, hava operasyonu sürüyor ama Davutoğlu çözüm süreci devam edecek diyor. 

Suriye'de Esad rejimini yıkmayı tutku haline getiren hükümet PKK'nin Suriye'de güçlenmesinin önünü açmıştır.

2012'ye kadarki politikayı biz de destekliyorduk ama birden bu politika değiştirildi. Bu ülkelerde rejim-devlet denklemi olduğundan rejim devrildiğinde devlet de devriliyor.

İstiklal Marşı'nı söylemeyen milletvekilleriyle uzlaşmadık, uzlaşmayacağız.

HDP'nin sahte barış çağrılarına inanmıyoruz.

AVM, toplu yerlere IŞİD saldırıları mümkündür. Provokasyon amaçlı Alevi bölgelerine IŞİD saldırıları beklenmelidir.

AKP adına Ahmet Aydın konuşuyor:

MHP sözcüsünü dinlerken HDP'nin bize minnet etmesi gerektiğini gördük. HDP'nin konuşmayı dinlerken de MHP'nin bize minnet etmesi gerektiğini gördük.

HDP bize söylediklerinin kaçta kaçını Kandil'e söyleyebiliyor. Barajı geçmek için HDP tüm çözüm süreci karşıtlarıyla bir araya geldi.

IŞİD'e katılan vatandaş sayımız 10 bin değil bindir. 

Cumhurbaşkanımızı neden hedefe koyuyorsunuz? Çünkü çözüm sürecini başlatan kişi olduğu için bunu yapıyorsunuz.

Kobani düşmediyse Türkiye sınırları açtığı için düşmedi.

Devlet durduk yere operasyon yapmıyor, barışa kimin suikast yaptığını HDP'liler görsün. Operasyonların amacı tüm terör örgütleridir.

PKK sözcülüğüne savunanlar bize hesap soramazlar. 

Ya silah ve terör diyeceksiniz ya siyaset diyeceksiniz, HDP bir yol ayrımındadır.