Komünist Parti'den Kenan Evren açıklaması: Kenan Evren öldü, ya AKP diktatörlüğü?

Komünist Parti, Kenan Evrin'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "Kenan Evren öldü Ya AKP diktatörlüğü?" dedi.

Komünist Parti'nin, 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "Dün gece ölen Kenan Evren AKP iktidarının kökeni ve kaynağıdır. Gerici iktidar tarihte herhalde en çok Evren'e borçludur. Evren'i doğanın yasaları tüketti; AKP diktatörlüğünü ancak piyasacılıkla, emperyalizme yaranmacılıkla, dincilikle uzlaşmayan ilkeli bir mücadele sıfırlayabilir" ifadeleri kullanıldı.

Komünist Parti tarafından yapılan açıklama şöyle:

Kenan Evren öldü

Ya AKP diktatörlüğü?

Dün gece ölen Kenan Evren AKP iktidarının kökeni ve kaynağıdır. Gerici iktidar tarihte herhalde en çok Evren'e borçludur.

Evren'i doğanın yasaları tüketti; AKP diktatörlüğünü ancak piyasacılıkla, emperyalizme yaranmacılıkla, dincilikle uzlaşmayan ilkeli bir mücadele sıfırlayabilir.

1980'de faşist darbenin liderliğini yaptı. Türkiye'nin o zamana kadarki en büyük karanlığının altına imza attı.

Beyaz Saray'ın “bizim çocuklarının” şefiydi. Egemen güçlerin emperyalizme yaranarak iktidarı sürdürme geleneği onun döneminde tepe yaptı.

Kuran miting meydanlarına onunla çıktı. Zorunlu din dersinin bir asker eliyle dayatılması, dinciliğin ve milliyetçiliğin birbirini dışlamadığının, tersine bütünlediğinin kanıtıdır.

Halkı birbirine düşman etme diye tanımlanan suçun örneğiydi. Alevi köylerine cami yaptırma kampanyası, aydınlara olmadık hakaretler, Diyarbakır cezaevi ve daha niceleri...

Yönetimde keyfiliğin aleni bir savunucusuydu. Hukuk onun için 18 yaşından küçüklerin idamını önleyen bir lüzumsuzluktu; o halde mahkeme yaşı yükseltir, o da öyle öldürürdü.

Hiç kuşkusuz darbe zorbalığı havada durmuyordu. Büyük sermayenin o dönem yaşayan duayeni Vehbi Koç faşizme desteğini mektup yollayarak ilan etti.

Kendisinden sonra gelenler darbeyle hesaplaşmaktan söz ettiler; bazen yarım ağızla, bazen ağızlarını doldura doldura... Ama Evren'in önünü açmışlar, iktisat programını hediye etmişler, darbeye bakanlık yapmışlardı... Cunta sonrası liberal, muhafazakar, sosyal-demokrat, vb vb... hükümetlerin tamamı 12 Eylül suçlarının etrafından dolanmayı tercih etti. Şimdi faşizmin şefine devlet töreni düzenlerlerse şaşar mısınız?

12 Eylül 1980'den tam 22 yıl sonra AKP'nin iktidara gelişi Evren döneminin tahkim edilmesidir. Yukarıda sayılan Kenan Paşa rekorları Tayyip Erdoğan tarafından kırılmıştır. AKP 12 Eylül'ün çocuğudur. 12 Eylül faşizmi AKP diktatörlüğünde derinleşmiştir. AKP'nin Anayasa profesörünün Evren'in ölümünü “zorunlu din dersi” hizmetiyle anması bu bağın simgesidir.

Dahası var: Bu ölüm AKP'nin dinci faşizminin de daha fazla yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını temsil ediyor.

Ancak bazı bağlantılar kendiliklerinden ortaya dökülmez. Bazı bağlantılar mücadele ede ede kurulur. Evren'in fiziki ölümünü, AKP'nin siyasi ölümünün izlemesi için uzlaşmasız bir mücadele gerekiyor. Evren'i doğanın yasaları tüketti; AKP diktatörlüğünü ancak piyasacılıkla, emperyalizme yaranmacılıkla, dincilikle uzlaşmayan ilkeli bir mücadele sıfırlayabilir.