Kılıçdaroğlu: Vicdanlarının sesini dinlesinler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 eski bakan hakkındaki Soruşturma Komisyonu'nu oluşturan milletvekillerine çağrı yaptı: Vicdanlarının sesini dinlesinler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört eski bakana ilişkin Yüce Divan oylaması konusunda, "Ben isterim ki sadece AKP 'li değil, bütün milletvekilleri vicdanlarının sesini dinleyip, ortadaki belgelere, bulgulara, ifadelere, bilirkişi raporlarına bakıp karar versinler. 9 milletvekili, bir başka otoriteden gelen telkinle oy kullanıyorlarsa, o soruşturma komisyonu, soruşturma komisyonu değildir" dedi.

YÜCE DİVAN'A GİDİP, 'AKLANMAK İSTİYORUZ' DEMESİ LAZIM

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dört eski bakana ilişkin Yüce Divan oylaması konusunda "AK Partili 9 üyenin 'Evet' oyu verebileceğini düşüyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Soruşturma komisyonuna 4 bakanın gidip, 'Biz Yüce Divan'a gidip, aklanmak istiyoruz' demesi lazım. Ahlak bunu gerektirir. Kendilerine güveniyorlarsa, herhangi bir yolsuzluğa bulaşmadılarsa, o anlayış da bunu gerektirir. 'Ben gidip aklanmak istiyorum. Nerede aklanacağım? Soruşturma komisyonu beni aklamayacak, TBMM de beni aklamayacak. Benim aklanacağım yer, bütün dünyada, demokrasilerde hukuktur'. Yani gidersiniz, mahkemede beraat edersiniz, çıkarsınız toplumun önüne dersiniz ki 'Benim hiçbir suçum yok, ben aklandım ve geldim'. Kapalı kapılar ardında görüşmelerin yapıldığını, bazı taktiklerin güdüldüğünü hepimiz biliyoruz. Bütün bunların hepsi kamuoyu önünde oluyor ve bu bizi rahatsız ediyor. Aslında bizden çok suçlanan kişileri rahatsız etmesi lazım. Onların 'Ben gidip aklanmak istiyorum' demesi lazım ama demiyorlar. Neden? Herhalde suçlular da onun için. 

İsterim ki sadece AKP'li değil, bütün milletvekilleri vicdanlarının sesini dinleyip, ortadaki belgelere, bulgulara, ifadelere, bilirkişi raporlarına bakıp karar versinler. 9 milletvekili, bir başka otoriteden gelen telkinle oy kullanıyorlarsa, o soruşturma komisyonu, soruşturma komisyonu değildir. Oradaki kişiler de soruşturma komisyonunun bağımsız üyeleri değildir. Özellikle soruşturma komisyonunda görev alan bütün milletvekillerinin dikkat etmesi lazım. Sonuçta onların vereceği karar, tarihe not düşme anlamına geliyor." 

'BİRAZ VİCDAN SAHİBİ OLMAK LAZIM'

Konya'da 16 yaşındaki lise öğrencisinin Cumhurbaşkanına 'hakaret' iddiasıyla tutuklanmasına ilişkin bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "16 yaşındaki bir çocuk için tutuklama kararı vermek kolay bir olay değildir, biraz vicdan sahibi olmak lazım. O, bir lise öğrencisi. Konuşmayı yapıyor, şu veya bir şekilde belli kişileri, belli makamları incitmiş olabilir bu çocuk, bizim çocuğumuz, bu ülkenin çocuğu. Onu kazanmamız lazım, kaybetmemiz değil" dedi. 

Kemal Kılıçdaroğlu, çocuğun okuldan alınarak hakimin karşısına çıkarıldığını ve hapse atıldığını dile getirerek, şunları söyledi: 

"Çağdaş dünyanın yüzüne nasıl bakacağız biz? Yazık günah değil mi bu çocuğa? Ben, şunu içime sindiremiyorum, hırsızların elini kolunu sallayarak gezdiği bir ülkede, 16 yaşındaki bir çocuğun hırsızları eleştirmesi nedeniyle kalkıp hapse atılmasını benim vicdanım kabul etmiyor. Bu ülkede hangi insanın vicdanı kabul eder bunu? O çocuk buna isyan ediyor. Amacını aşmış ifadeler kullanmış olabilir. Buna da itirazım yok, kullanmamalı. Söylenebilir ama bu çocuk eğitilmeli. Bu çocuğu alıp hapse attığınız andan itibaren başka bir sürecin içine sokacaksınız o gencecik çocuğu."