KCK: Hükümet sorumluluğunu yerine getirirse biz de getireceğimizi taahhüt ediyoruz

Hükümet ve HDP heyetinin dün yaptığı ortak basın toplantısında Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısının ardından KCK açıklama yaptı.

Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısının ardından KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Yapılan bu son açıklamayı, Rêber Apo'nun önderliğinde sürdürülen demokratik çözüm çabasının yeni ve kritik bir aşaması olarak önemli görüyor, Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi belirtiyor ve taahhüt ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

KCK açıklamasında "Önder Apo’nun müzakere taslağında belirttiği on madde temelinde asgari müştereklerde mutabakat sağlanması durumunda silahlı mücadelenin bırakılacağına dair yeni bir kongre gerçekleştirmemiz için yaptığı niyet beyanını kamuoyuna duyurması tarihi bir adım olmaktadı" denildi.

KCK açıklamasında, müzakere heyetlerinin hemen oluşması, müzakereye başlanması ve izleme heyetinin de tüm bu süreçleri takip etmesi için çalışmalarına gecikmeden başlaması gerektiği de vurgulandı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde hükümet ve HDP tarafından yapılan ortak açıklamanın ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Önder Apo, devlet yetkilileri ve HDP heyetiyle İmralı’da yaptığı görüşmeden sonra HDP heyetiyle Hükümet yetkililerinin bir arada bulunduğu bir ortamda Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunu başta olmak üzere temel demokratikleşme sorunlarının çözümü için tarihi bir açıklama yapılmasını istemiştir. Bu çerçevede Türkiye'nin demokratikleşmesinin siyasi zeminini güçlendiren bir açıklama yapılmıştır” dedi.

‘Abdullah Öcalan’ın demokratik siyasal çözüm çabalarını 2013 Nevruz’unda yeni bir aşamaya vardırdığına’ dikkat çeken KCK, “Ateşkes ve gerillanın Türkiye sınırları dışına çıkarılması iradesiyle onlarca yıldır yürüttüğü demokratik siyasal mücadele çabaları sonuca götürülmek istenmiştir. Türkiye halklarının büyük heyecan duyduğu bu tarihi çözüm hamlesine Hükümet gereken karşılığı vermemiş, bu tarihi fırsatı iktidarını pekiştirme ve seçim kazanma zemini olarak değerlendirmek istemiştir. Kürt Halk Önderi, AKP'nin ateşkesi anlamsızlaştıran politikaları nedeniyle bu sürecin tıkandığını, bu tıkanıklık aşılmazsa yeniden şiddetli çatışma dönemine girileceğini görerek 2014 yılının Kasım ayında demokratik müzakere taslağı hazırlayarak hem devlete hem de Hareketimize sunmuştur” diye belirtti.