'Kanser ilacı' uygulaması kaosla başladı

Devlet hastanesi hastalarının eczane yerine hastaneden kanser ilacı almasına yönelik uygulama dün yürürlüğe girdi. Ancak "günübirlik" yerine reçetelerde "ayaktan tedavi" ibaresi yer alınca, özel ve üniversite hastaneleri hastaları da eczaneden kanser ilacı alamadı.

Kanser ilaçlarının hastaneler tarafından verildiği yeni uygulama kaosla başladı. Özel ve üniversite hastaneleri, uygulama kapsamı dışında bırakılmıştı. Ancak burada tedavi gören hastalar, reçete yazımındaki kriz nedeniyle dün eczanelerden ilaçlarını alamadı. SGK, reçete yazımından kaynaklı bu teknik sorunu aşmak için çalışma başlattığını belirtti.

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, şu açıklamayı yaptı: 

“Özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin yeni tebliğe göre bu ilaçları temin etme zorunluluğu olmamasına rağmen sistemde sıkıntı yaşanmaya başlandı. Bu hastanelerden gelen reçeteler, günübirlik veya yatan hasta olarak sisteme kaydedilmediği için reçetelerin eczane tarafından sisteme girilmesine izin verilmiyor. Hastalar ilaçlarını alamıyor, hastaneler ‘biz bu ilaçları eczanelerimize almadık, hazırlıksız yakalandık’ diyor. Masa başında, uygulama kurum yetkililerine güzel görünebilir ama sahada uygulama öyle olmuyor."

SGK yetkilileri ise "bu durumun sonlanması amacıyla birkaç günlük geçiş süresi sağlanması için çalışma yürütüyoruz" açıklaması yaptı.