Kamuda yandaş torpili tam gaz: İşe aldığı kızını müdür yardımcısı yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iç ticaret genel müdür vekili Adnan Yankın, bir torpil vakasına daha imza atarak kızını müdür yardımcısı yaptı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesinin başında bulunan ve şirketleri fişlediği gerekçesiyle Anayasal bir suç işleyen Adnan Yankın, bu sefer de kızına yaptığı torpille gündemde. İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nde daire başkanı olan Yankın, kısa sürede hızla yükseldi. Ağustos 2013’te genel müdür yardımcısı olan Yankın, 2014 yılında İç Ticaret genel müdür vekili oldu. MERSİS projesini de yürüten Yankın, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tan, kızının oda bünyesinde faaliyet gösteren Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde memur olarak işe alınmasını istedi. Demirtaş,  Yankın’ın kızı Esra Okutan’ı 2013 yılında sınavsız olarak işe aldı. İşe başladıktan bir süre sonra çeşitli vesilelerle izne ayrılan Okutan, kurumda ancak 1.5 yıla yakın çalışabildi. Ardından belirli süreyi doldurmadan, kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak 30 kişilik birimde yükseltilerek geçen hafta müdür yardımcısı yapıldı. Yönetim kurulu, Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde münhal bulunan müdür yardımcısı kadrolarına Nida Çolak ve Esra Okutan’ın vekaleten atanmasını teklif ederek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşüne sundu. Yankın, aralarında kızının da bulunduğu 2 ismin vekaleten müdür yardımcılığına atanmasına olumlu görüş verdi. Geçen çarşamba günkü meclis toplantısında, oy birliğiyle atama resmiyet kazandı.

Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin, “Müdürlük Personelinde Aranacak Nitelikler” maddesine göre müdür ve müdür yardımcıları için kamuda veya özel sektörde en az 5 yıl iş tecrübesine sahip olma veya en az 2 yıl müdürlükte çalışmış olma şartı gerekiyor. En az 4 yıl süre ile eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, işletme, iktisat fakülteleri ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışındaki öğrenim kurumlarından birini bitirmiş olmak şartı da aranıyor.

‘BİRİMDE ÇALIŞANLARIN HAKKI YENİYOR’
Adını açıklamak istemeyen bir meclis üyesi, yapılan atamaya tepki göstererek, “Demirtaş, bütçe dar gerekçesiyle bazı personeli emekli ederken bazılarını terfi ettirerek bütçeye ek yük getiriyor.” dedi. Bir başka meclis üyesi de şunları söyledi: “Yönetim kurulu teklif etti, genel müdür vekili kızını müdür yardımcısı yaptı. Burada hak yeniyor. Birimde 15-20 yıl çalışanlar, tecrübeli memurlar dururken 1,5 yıl çalışan birisi, torpille müdür yardımcısı yapılıyor. Bu hem haksızlık hem de yönetmeliklere aykırı.”