İzleme Heyeti Newroz'dan önce Öcalan ile görüşecek

İzleme Heyeti, Newroz’dan, yani 21 Mart’tan önce İmralı’ya gidecek; görüşmenin ardından kamuoyuna açıklama yapacak.

Habertürk'te yer alan habere göre, Newroz öncesi gelinen son durum şöyle:

 
İZLEME HEYETİ: İzleme Heyeti, Newroz’dan önce İmralı’ya gidecek; Öcalan’ın Dolmabahçe’de açıklanan deklarasyonunun detaylarını konuşacak ve gerekçelerini kendisinden dinleyecek. Heyet, adadan döndükten sonra basın toplantısıyla, tüm Türkiye’ye Öcalan’ın, “silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçildiği” sözleriyle neyi kastettiğini anlatacak. Heyetin Kandil’e gitmesi ise söz konusu değil. Detayları, Kandil de kamuoyu ile birlikte basın toplantısından öğrenmiş olacak.
 
NEWROZ MESAJI: Öcalan, 21 Mart’ta Newroz’da okunacak kapsamlı çağrısı için hazırlık yapıyor; bir metin üzerinde çalışıyor. Metin, Diyarbakır’da okunacak. Dolmabahçe deklarasyonundan daha geniş olacak metinde Öcalan, yeni aşamanın detaylarını paylaşacak; Kürtlere sağduyu, sabır ve suhûlet çağrısı yapacak. Silahlara veda edildiği, siyasi mücadelenin başladığı, halkların kardeşliği gibi mesajlar olacak.
 
MEVZUAT İZİN VERİRSE
: Öcalan’ın yazdığı ve Newroz’da okunacak metnin ‘yazılı mı, görüntülü mü’ olacağı henüz netleşmedi. Ancak büyük ihtimalle yazılı metin, HDP’lilerce okunacak.

KONGRE: PKK kongresinin ise nisanda yapılması planlanıyor. Kongrenin nisanda toplanmasıyla “siyasi mücadele sürecinin başladığı” tescillenmiş olacak.
 
SİLAH BIRAKMA
“Konuşmak için henüz erken” denilen silah bırakma konusunda da altyapı çalışmaları sürüyor. Silahların nasıl bırakılacağı, nereye, kime teslim edileceği gibi detaylar hazır. Bu konuda da gerçekçilik vurgusu yapılıyor. Deklarasyonla Türkiye sınırları içinde silahlı mücadele bitti. Ancak örgütün Suriye ve Irak’ta silah bırakması şimdilik söz konusu değil.