İran: Suriye'deki çatışmaları Türkiye sınırlarına uzatmak komplo

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, "Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaların Türkiye'ye doğru yaklaşması bir komplo" dedi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, "Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaların Türkiye'ye doğru yaklaşması bir komplo" açıklaması yaptı.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Büyükelçi Ali Rıza Bikdeli, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Otoriter ve baskıcı devletler etnik, mezhepsel ve ekonomik sıkıntıları kullanarak İslam dünyası üzerindeki hakimiyetlerini sürdürmeye çalışıyor" diyen Bikdeli, çare olarak bölgesel işbirliği ve entegrasyonun artırılması gerektiğini söyledi.

'İŞBİRLİĞİ YAPARSAK KAZANIRIZ'

Bölgenin çok etnikli yapısının potansiyel ihtilaf kaynağı olduğunu ifade eden Bikdeli, "Bölge ülkeleri olarak işbirliği yaparsak kazanırız, ayrı düşersek kaybederiz" diye konuştu. Bu konuda Türkiye ve İran'ın tarihi bir göreve sahip olduğunu vurgulayan Bikdeli, bu iki ülkenin kendi arasında tesis edeceği birlik ve kardeşlikle bölgenin huzura kavuşabileceğini söyledi. 

Bikdeli, "Bu doğrultuda kim adım atarsa, kim çaba gösterirse kesinlikle ışığa doğru bir adım atmış olacaktır" diye konuştu.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI'

"Suriye'deki çatışmalar başladığı andan itibaren bu ülkeye yabancı müdahale olacağı hususunda herkesi uyarmıştık" diyen Bikdeli, şöyle devam etti:

"Bize göre Suriye'deki çatışmaları Türkiye hudutlarına doğru uzatmak komploların bir kısmını oluşturuyor. Ne mutlu ki hem Türkiye hem de İran, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurguluyor. Fakat bu yeterli değildir. Bizler bir an önce Suriye'de barışın ve istikrarın sağlanması, diyaloğun başlaması için yardımcı olmamız lazım. Bu gerçekleşmezse şu kesindir ki oradaki sıkıntılar öncelikle Suriye halkını sonra da Sünni komşularını etkileyecektir. Bu noktada hem İran hem de Türkiye zarar görecektir."