İçişleri Bakanı lütfetti: Evde sapan bulundurabilirsiniz

İçişleri Bakanı İç Güvenlik Paketi’nde evinde sapan bulundurana ceza öngörmediklerini savundu ancak sapanla ateşli silahı bir tuttuklarını itiraf etti.

Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis gündeminde bulunan ve kamuoyunun yoğun tepki gösterdiği "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin, "Tamamen dezenformasyona dayalı lüzumsuz, kara propaganda yürütülüyor” iddiasında bulundu. 'Sapana iki yıl, silaha bir yıl.' Bu tamamen yalan" diyen Ala “evinde sapan bulunduranlara ceza verilmeyeceğini” söyledi.

"Bir kaç gündür (İç Güvenlik Paketi ile ilgili) tamamen dezenformasyona dayalı lüzumsuz, kara propaganda yürütülüyor. Bu, eğer cahillikten kaynaklanmıyorsa, kurnazlık yapıyorlar. Ne gibi? 'Sapana iki yıl, silaha bir yıl.' Bu tamamen yalan. Bunu yazan ya art niyetli ya da cahil, hiç konuyu bilmiyor. Mevcut Ateşli Silahlar Kanunu'na göre, ruhsatsız silahı evinde bulundurmak suçtur, cezası da bir yıldan başlar. Peki sapanı evinde bulundurana ceza var mı? Yok. Pakette var mı? Orada da yok" dedi.

Ala şöyle konuştu: “Sapan evindeyse mesele yok ama bu mancınığa benzeyen, demir bilye, sapan ki kurşun etkisi yapıyor, onu alıp da gösteri yürüyüşüne, toplantıya ve mitinge katılırsa, işte o zaman, ruhsatlı silahıyla katıldığı zaman ne ceza alıyorsa o cezayı alır. Biz bu cezaları artırdık, doğrudur. Kimse molotofla, silahla, sopayla, yakıcı madde ile demir bilye ile toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmamalı, katılamaz. Toplantı yapacaksa doğru düzgün katılsın, ne söyleyecekse söylesin, biz de onların güvenliğini alalım, demokratik hakkını kullansın. Ama kanunların belirlediği çerçeve içerisinde. Yeryüzünde her yerde bu böyledir.”