İBB'den Sarıyer'de tebligatsız yıkım!

Sarıyer Havantepe’de yaşayan Kazım Ersöz adlı engelli yurttaşın evi, 6 Kasım günü sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı ekipler tarafından hiçbir tebligat yapılmadan yıkıldı. Yıkım sırasında engelli vatandaşın darp edildiği de iddia ediliyor.

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Havantepe’de yaşayan Kazım Ersöz adlı engelli yurttaşın evi, 6 Kasım günü sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler tarafından hiçbir tebligat yapılmadan yıkıldı.

Sarıyer Gazetesi’nin haberine göre, 6 Kasım sabah saatlerinde Havantepe’de Başkent Çıkmazı 11 numaralı eve gelen Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne bağlı zabıtalar, ev sakinlerinden evi hemen boşaltmalarını istedi. Çok sayıda polisin eşlik ettiği yıkım ekibinde kepçeler ve iş makinaları da yer aldı. 

Kazım Ersöz’ün kızı Hatice Ersöz yaşananları şu şekilde anlattı: 

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde görevli zabıtalar, engelli babamın boğazına yapışmış ve onu darp etmiştir. Babam 55 yaşında ve engelli. Yıllardır tekerlekli sandalyede yaşıyor, bakıma ihtiyacı olan biri. Üstelik yüzde 95 engelli bir insan. Mahalleye gelip sadece bizim evimizi yıkmışlar. Bugüne kadar bize hiçbir tebligat ya da resmi uyarı gelmedi. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gelen yıkım ekiplerine ellerinizde belge var mı diye sorduk hiçbir belge göstermediler, bizi dinlemediler bile. Bu kadar vicdansızlık ve sorumsuzluk olur mu? Engelli bir kişinin evini yıkıp siz nasıl bir insanı sokağa atabilirsiniz? Boğuşma sırasında babamın takma dişini bile sökmüşler, kordon kullanıyordu o da yok. Kardeşimi de darp etmişler. Ailecek mağduruz ve sokakta kaldık. Bu kadar vicdansızlık olur mu? Babam engelli kendini ifade bile edecek durumda değil. Bu kadar çok zabıta ve polisle yıkıma gelip insanları darp ederek sokağa atmak insanlığa sığar mı? Şu anda hepimiz perişanız. Burada yapılanlar insanlığa sığmaz.

Ersöz’ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerince evinin yıkılıp sokağa atılmasından sonra Sarıyer’deki engelliler de arkadaşlarına destek için harekete geçti. Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi ( SEKOM) Başkanı Mahmut Kement, engelli Kazım Ersöz ve ailesine destek ziyareti yaptı. Yaşanan haksızlığa isyan eden Kement, engelli bir insana yapılan uygulamaya tepki göstermek amacıyla diğer tüm engellilerle birlikte protesto eylemi yapma kararı aldı. Enkaz başında çadır nöbeti başlatma kararı alan engelliler, Kazım Ersöz’ün evinin yeniden aynı yerde yapılmasını istiyor.