HDP'li aday Başaran: Medine sözleşmesini şiar edinmişiz

Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç, HDP Batman Milletvekili adayı Ayşe Acar Başaran'ın “Bir kesim, kasıtlı olarak Atalan’ın, Ezidi olmasını ön plana çıkarıyor. Biz, Medine sözleşmesini şiar edinmişiz” sözlerini köşesine taşıdı.

29 Nisan'da HDP’nin Batman milletvekili adayları basın mensuplarıyla bir araya gelirken partinin 3. sıra adayı Ayşe Acar Başaran, 1. sıra adayı Ezidi Ali Atalan’a yönelik eleştiride bulunanlara, “Bir kesim kasıtlı olarak Atalan’ın Ezidi olmasını ön plana çıkarıyor. Biz Medine sözleşmesini şiar edinmişiz” yanıtını vermişti.

Zaman yazarı Ali Bulaç, bugün yayımlanan köşe yazısında HDP'li adayın "Medine Sözleşmesi" açıklamasına yer verdi. 

Bulaç'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

HDP ve Medine Sözleşmesi

Batman’da yayınlanan Çağdaş Gazetesi’nin (29 Nisan) verdiği habere göre basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Batman HDP adayları şehrin sorunlarını konuşurken toplantıda söz alan 3. sıra adayı avukat Ayşe Acar Başaran birinci sıra adayı Atalan’a yönelik eleştirilerle ilgili şunları söylemiş: “Batman’da bazı kesimler bizi hedefe alıyorlar.

Batman halkı muhafazakâr ama din konusunda bilgili insanlardır. Medine Sözleşmesi’ni kendimize şiar edinmişiz. Ama bir kesim kasıtlı olarak Ali Atalan’ın Ezidi olmasını ön plana çıkarıyor. Marjinal kesimlerin bunun üzerinden saldırdığını biliyoruz. Batman halkı, İslamiyet’i o kesimlerden çok daha iyi biliyor.”

Geçen sene mayıs ayında da Demokratik Toplum Kongresi’nin Diyarbakır’da düzenlediği uluslararası sempozyumda bu konu gündeme geldi. Ben de Medine Vesikası’nı etraflıca ele alan bir tebliğ sunmuştum. Müşahede ettiğim şu ki, Vesika katılımcılar arasında büyük bir ilgi görüyor. Gerek Türkiye’den gerek çevre ülkelerden veya başka yerlerden gelen katılımcılar heyecanla Vesika’ya atıfta bulunuyorlardı. Yıllarca üzerinde çalıştığım, Türkiye’de gündeme taşıdığım ve bugünkü kaos ve çatışma ortamında en uygun çıkış metni olarak gördüğüm Medine Sözleşmesi’nin özellikle Kürt aydınları ve siyasetçileri tarafından rağbet görmesi hem sevindirici, hem umut verici.