Halktan ve TBMM'den bütçe kaçırma taktiği: Geçen yıl 343 sayfaydı, bu yıl 21 sayfa!

2019 yılı merkezi bütçe yasa teklifi TBMM'ye gönderildi ancak sunulan metnin 'bütçe teklifi' denilebilecek nitelikte olmaması dikkat çekti. Metinde ödeneklerin ekonomik, fonksiyonel ve kamu idareleri ayrıntılarında dağılımı, öngörülen gelirlerin bileşimi gibi bilgilerin hiçbiri yok. Tasarının bağlı cetvelleri ve gerekçesi de bulunmuyor. Ancak maddelerin hemen hepsinde, 'Ödenek…

Kadir Sev

Dün akşam saatlerinde 2019 yılı Merkezi Bütçe Yasa Teklifi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM'ye sunuldu.

Teklif, bütçenin uygulanmasına ilişkin ve her yıl aynı sözcüklerle yinelenen teknik konulardaki düzenlemelerden oluşuyor; yürütme ve yürürlük dahil toplam 16 madde ve 21 sayfadan ibaret bir metin.

Sunulan metnin, "bütçe teklifi" denilebilecek nitelikte olmaması dikkat çekti. Metinde ödeneklerin ekonomik, fonksiyonel ve kamu idareleri ayrıntılarında dağılımı, öngörülen gelirlerin bileşimi gibi bilgilerin hiçbiri yok.

Belli ki daha da gecikmesin diye alelacele gönderilen bir metin. 

Olayın garipliğini yazıyla anlatmak kolay değil; örnek verilirse belki...

Dördüncü maddesi “Bağlı Cetveller” başlığını taşıyor. Birkaç bendini aşağıya alıntıladım.

“Bu Kanuna bağlı cetveller aşağıda gösterilmiştir:

a) 1'inci madde ile verilen ödeneklerin dağılımı (A)

b) Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından ilgili mevzuata göre tahsiline devam olunacak gelirler (B)

e) 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca verilecek gündelik ve tazminat tutarları (H)

i) … kamu idarelerinin yıl içinde satın alacakları taşıtların azami satın alma bedelleri (T)”

Cetveller olmadığı için verilen bu bilgiler de işe yaramıyor.

Alıntıları uzatmayalım. Öteki maddelerin hemen hepsinde, "ödenek aktarılmasına, iptal edilmesine, yedek ödeneğin kullanılmasına Cumhurbaşkanı yetkilidir" yazıyor.

Önceki yıllarda Meclis'e sunulduğu tarihte tasarının bağlı cetvelleri ve bütçe gerekçesi basılmış olur, düzenlenen bir toplantıyla basın da bilgilendirilirdi.

Dileyen herkesin internetten kolayca ulaşabildiği bu yayınlarda, borçlanma politikasından kamu personel sistemine, özelleştirmeye, sosyal güvenliğe değin geçmiş yılların performansı değerlendirilir, yeni yılda hizmetlere ve kurumlara verilen ödenekler ve nedenleri açıklanırdı.

GEÇEN YIL 343 SAYFA, BU YIL 21 SAYFA

Bir önceki yıl sunulan 2018 yılı bütçe yasa tasarısının gerekçesi 343 sayfa, tasarı ve bağlı cetveller de 277 sayfa uzunluğundaydı.

Bütçe teklifi birkaç gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Oysa henüz hazır değil.

Meclis'ten ve halktan kaçırırcasına yasalaştırmak ve elden geldiğince hasarsız atlatabilmek için, olabildiğince az zaman bırakmaya çalıştıkları anlaşılıyor.