Hakan Fidan'dan sonra yeni sorun: Erdoğan'dan Davutoğlu'na karşı Gül kartı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Abdullah Gül’ün milletvekili adaylığına ilişkin “Hayırlı, isabetli olur. Ama karar Abdullah Bey’indir” sözlerinin Ahmet Davutoğlu'na mesaj olduğu ileri sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün milletvekili adaylığıyla ilgili “Hayırlı, isabetli olur. Ama karar Abdullah Bey’indir” dedi. Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Erdoğan’ın sözleri Hakan Fidan’ın adaylığı başta olmak üzere görüş ayrılığı yaşadığı Başbakan Davutoğlu’na mesaj olarak yorumlandı. Ahmet Davutoğlu ise Gül’ün adaylığı için “Ne zaman arzu ederlerse AK Parti’nin kapıları her zaman açıktır” şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin bir köşe yazısı kaleme alan Radikal'den Murat Yetkin "Erdoğan, Davutoğlu'na karşı Gül kozunu mu çıkarmak istiyor?" sorusunu sorarken şu ifadeleri kullandı:

Fidan’ın istifasındaki sorun Erdoğan’ın buna karşı çıktığını ilanıydı; böylece Davutoğlu ile aralarındaki görüş ayrılığı, öyle kulis bilgisi, dedikodu filan değil, bizzat kendi ağzından herkese malum olmuştu.

Gül’ün aday olma ihtimalindeki sorun da sanki bunun Erdoğan’ın onayını gerektiren bir adımmış gibi, yine Erdoğan tarafından ilanındadır.
***
Erdoğan’ın bu açıklamadaki zamanlaması da, moda deyimle manidardır.

Tam 9 Mart’ta Erdoğan’ın toplayacağı ikinci Bakanlar Kurulu öncesindedir.

Davutoğlu ABD’den hafta sonu dönecek, Şanlıurfa’da Kürt meselesinin ekonomik boyutuna dair açıklamalar yapacağı bir programa katılacak ve adeta nefes almadan 9’unda Erdoğan başkanlığındaki bu toplantıya katılacaktır.

Oysa daha 19 Ocak’taki ilk toplantının gergin görüntüleri hafızalardadır.