Gazeteciye silah dayayan polis geçen hafta gazetecileri tehdit etmiş

​Diyarbakır Silvan’da başına silah dayanan ve yaşananları gizlice kameraya kaydeden iki muhabir, yaşananları soL’a anlattı. Silah doğrultan polisin, DİHA’ya yapılan baskında görüntü alan gazetecileri de engellediği ve küfür ettiği ortaya çıktı.

Selin Asker

Diyarbakır’ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan ilçesinde dün çekim yapan gazetecinin başına silah dayayan polisin 1 hafta önce de gazetecileri tehdit ve küfür ettiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta DİHA’ya yapılan polis baskınında aynı polisin, büro önünde çekim yapan gazetecilere, “Çekim yapmayacaksınız, yaparsanız kamerayı g.tünüze sokarım, bakma ulan bana, arkanı dönersen sıkarım” şeklinde tehdit ve hakaret ettiği öğrenildi.

Polisin başına silah dayadığı DİHA muhabiri Serhat Yüce ve o anları gizlice kameraya kaydeden Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir, yaşananları soL’a anlattı.

Bölgede uzun süredir habercilik yapan iki muhabir, dün ev baskınlarının yaşandığı mahallelere gitmişti. HDP heyetinin Silvan Belediyesi’ne ziyareti üzerine haber için belediyeye geçen Yüce ve Demir, belediye bahçesinde çekim yaparken aniden polislerin hedefi haline geldi.

‘TEKRAR ALINIRSANIZ AYNI MUAMELEYİ GÖRMEZSİNİZ’

Serhat Yüce’nin üzerine yürüyen polis, kurşunu namluyu sürüp başına doğrulttu. Küfür ve hakaretlerle gözaltına alınırken o anları gizlice kameraya kaydeden Murat Demir de başına darp aldı. Polis aracında bir süre bekletilen iki gazeteci, karakolda 4 saat gözaltında tutuldu.

Önce “terör şüphelisi” olarak gözaltına alındıkları söylenen iki gazeteci, daha sonra “Sokağa çıkma yasağını ihlal” gerekçesiyle 208 lira para cezası aldı, “Tekrar alınırsanız aynı muameleyi görmeyeceksiniz” şeklinde polislerce tehdit edilerek serbest kaldı.

‘GAZETECİYE SAVAŞTA BİLE ENGEL OLUNMAZ’

Silvan’da bulunan DİHA muhabiri Yüce, bölgedeki son durumu ve yaşananlara tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Sokağa çıkma yasağı olduğu için çekim yapılamayacağı yönünde bir uyarı yapılmadı bize. Sadece Anadolu Ajansı’na çekim izni veriyorlar. Gazeteciye savaşta bile engel olunmaz. Bugün bana yapıldı, yarın başkasına. Polisle hala karşı karşıya geliyoruz. İlçede durum vahim. Trafolar patlatılmış durumda. 180 bin nüfuslu ilçe susuzlukla karşı karşıya. Sağlık hizmeti verilmiyor. Polisler halkı zorla evlere sokuyor, sokaklara gaz bombası atıyor. Biz de gazetecilik görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Gereken neyse yapılacak.”

‘O POLİS BİR HAFTA ÖNCE DE KÜFÜR ETTİ’

Polisin başına silah dayadığı anları gizlice kameraya kaydeden Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir, polisin silahı doğrulttuğu esnada ateş açacağını düşündüğünü söyledi.

Gözaltına götürülürken başına yumruk yediğini anlatan Demir, silah doğrultan polisin geçtiğimiz hafta da gazetecileri tehdit ettiğini anlattı.

Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir, şöyle konuştu:

“Geçen hafta DİHA'ya baskın yapıldığında ben dışarıdaydım, büronun önünde çekim yapıyordum. Görüntü alırken yine o polis geldi. Yine aynı küfür ve hakaretlerle, ‘Çekmeyeceksin, kamerayı g.tüne sokarım, arkanı dönersen sıkarım’ ifadelerini kullanmıştı bize. Büro önünden uzaklaştırmaya çalışmıştı.”

Gazeteciler, sokakta çekim yapamadıklarını ancak ilçede durumun vahim olduğunu vurguladı. Her sokakta polislerin bulunduğunu belirten iki muhabir, sokaklardan görüntü almayı zorladıklarını ve bölgeden haber geçmeye devam edeceklerini aktardı.