Erdoğan: Putin'e dedim ki...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "4 Ekim'de ben Putin'i aradım 'bu yapılanlar şık değil, bunlar çirkin gelişmeler' dedim. G-20'de kendisiyle yine konuştum. 'Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz' dedi, ben de dedim ki 'davetsiz misafirlik olmaz."

Bayburt'ta toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşürülen Rusya uçağına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamadan başlıklar şöyle:

'GEREKEN CEVABI ALACAKLAR'

Bu ülkede milletten görev almış bir Cumhurbaşkanı var. Bu ülkede çoğunluğun desteğini almış hükümet var. Kahramanlık timsali güvenlik güçleri var. Herkese hakettiği dilden yanıt verilir.

Sen kalkıp sokakları kazacaksın, yakacaksın. Gereken cevabı almaya devam edecekler.

Coğrafyamızda bin yıldır kader ortaklığı yaptığımız kardeşlerimiz zor günler yaşıyor. Suriye'de durum ortada, Irak... Balkanlar şimdilik durulmuş görünüyor, Kafkasya'daki hassas durum hepimizin malumu. Kıbrıs sorunu... 

Her zaman söylüyorum, biz rabbimizin huzurunda rükuda eğiliriz, başka bir yerde eğilmeyiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

DÜŞÜRÜLEN RUSYA UÇAĞI

Salı günü Hatay'ın güneyinde sınırımızı ihlal eden iki savaş uçağından biri F-16'larımız tarafından düşürüldü. Öncesinde yapılan tüm ikazlara rağmen Suriye sınırından yaklaşırken milliyetini bilmemiz mümkün değildi. Geldiler ve sınırımızı ihlal ettiler, 17 saniyelik ihlal sırasında F-16'larımızdan biri bunlardan birini düşürdü. Sonra bu uçağın Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı. Bayırbucak Suriye rejimi ve Türkmenlerin çatışmalarına sahne olmaktadır.

Rus savaş uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal ettiler, bunlardan biri Karadeniz'de oldu. O zaman 15 dakika oldu. Burada ise 3-4 Ekim tarihlerinde yine iki kez ihlal yaptılar. 4 Ekim'de ben Putin'i aradım "bu yapılanlar şık değil, bunlar çirkin gelişmeler" dedim. G-20'de kendisiyle yine konuştum. "Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz" dedi, ben de "davetsiz misafirlik olmaz" dedik.

Defalarca söyledik sizin orada ne işini var diye. Neymiş Suriye davet etmiş.

Rusya'nın meseleyi asıl mecrasından çıkarıp farklı alanlara taşımasından rahatsızız. Putin 'islamlaştırma' diyor. Türkiye'nin yüzde 99'u müslüman. Bunu Putin'e yakıştıramadım. Türkiye DAİŞ'ten petrol alıyormuş, yazıklar olsun, ispatlayın. Bize böyle bir iftirayı nasıl yaparsınız. Terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bu iftirayı yapanlar müfreti sıfatını kabul etmiştir.

Uluslararası ilişkiler dedikoduyla yürümez, Putin'e yakışmaz. Bunu ispat etmek zorunda. Yakında Paris'te bir zirve var. Olayın olduğu gün randevu istedim, o günden bugüne dönüş yapmadı. 

Rusya'nın uçak meselesini bahane ederek Suriye'de askeri varlığını güçlendirmesi kurnazlığını da görmüyor değiliz.

Fuara giden Türkiye vatandaşlarına eziyet ateşle oynamaktır. Tırları sorumsuz şekilde vurmaktır. Rusya'ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.

Putin, Türkiye'nin kendisini sırtından bıçakladığını söylüyor. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir.

Olayda hangi tarafın kastı olduğu ortadadır.