Erdoğan: Başkanlık sistemini kendi kültürümüze göre oluşturacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Denizli'de katıldığı açılş töreninde yaptığı konuşmada " Başkanlık sistemini kendi kültürümüze göre oluşturacağız" dedi. Erdoğan, Bülent Arınç'ın "izleme heyeti" ile ilgili yaptığı açıklamalara ise cevap vermedi.

Denizli'de katıldığı açılış töreninde konuşma yapan Cumhubaşkanı Erdoğan "7 Haziran'da gelin şu işi bitirelim, Türkiye'nin yeni Anayasası'nı yapalım. Gelin 400 milletvekili verin bu işi halledelim. Biz tribünde seyirci olamayız. Artık bu gömlek bu bedene küçük geliyor. Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemi de gündeme gelmeli. Mevcut sistem eski Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre kurulmuş." dedi. 

Konuşma sırasında sıkça tekbir getiren AKP'lilere hitap eden Erdoğan başkanlı sistemi hakkında "“Tek adam,  padişahlık” diyorlar. Siz hangi dönemde yaşıyorsunuz. Bu millet diktatörlük heveslilerine eyvallah der mi. Biz de tek adamlık olmaz. Onların kültüründe var milli şef. Onların derdi başka. Başkanlık sisteminden diktatörlük çıkmayacağını onlar da gayet iyi biliyor. Onların derdi endişesi başkanlık sisteminin doğrudan milletini iradesine dayalı yapısı." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Erdoğan " Güçlü bir Meclis’in olduğu yerde bugün yaptıkları gibi sistem kitlenmeyecek. Bunu çok iyi biliyorlar. Birileri de çıkıyor Türkiye’ye has başkanlık sistemi olmaz diyorlar. Kendi kültürümüzü güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi oluşturamaz mıyız? Başkanlık sistemi bizim kültürümüze yabancı değil. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veya başka bir ülkedeki sistemi neden aynen kopyalayalım.  İşte medeni kanunu İsviçre’den tercüme yoluyla alıp uygulamaya kalkmışız, ceza kanunu Roma’dan alıp uygulamaya kalkmışız. Bu kanunu değiştire değiştire kendimize uydurabildik. Pek çok konuda aynı sorunu yaşadık. Müslümana aynı delikten iki defa ısırılmak yakışmaz. Aynı sistemi aynı şekilde anlamaya gerek yok. Başkanlık sistemi hakkında aynı hatayı bir kez daha yapma mecburiyetimiz mi var." dedi.

Denizli'de yaptığı konuşmada, konuşmayı dinlemeye gelen Denizlilere sürekli olarak Marmaray, 3. Köprü ve Kanal İstanbul'dan bahseden Erdoğan, Bülent Arınç'ın "izleme heyeti" ile ilgili yaptığı açıklamalara ise cevap vermedi.