Demirtaş'tan erken seçim tahmini: AKP birinci parti olamayacak

Bazı temaslar ve görüşmeler için İzmir’e gelen Demirtaş, AKP'nin erken seçimde sandıktan birinci bile çıkamayacağını savundu. IŞİD'in gerçek İslâm olmadığını da söyleyen Demirtaş, "PKK amasız bir şekilde silah bırakmalı, AKP'nin hatalarının bedelini, asker ve polisin canlarıyla ödemesiyle sonuçlanmamalı" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'de medya temsilcileriyle buluştuğu kahvaltıda açıklamalarda bulundu. Bazı temaslar ve görüşmeler için İzmir’e gelen Demirtaş, AKP'nin erken seçimde sandıktan birinci bile çıkamayacağını savundu. Demirtaş, "Gerçek islam bu değil" güzellemesi yapmaktan da geri durmadı.

Tepekule Kongre Merkezi’nde kahvaltıda medya temsilcileri ile bir araya gelen Selahattin Demirtaş, "Türkiye kritik süreçten geçiyor. Yaşım 42, kendimi bildim bileli kritik süreçten geçiyor. En son benzer durumu 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı'nda yaşamıştık. Belki koşullar hedefler biraz değişik olsa da çalkantılı dönemi yaşıyoruz. Türkiye toplumu çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı bir toplum. Faşizan ziyaretler her birimizin kaybetmesine yol açtı. Canlarımızı kaybettik, ekonomiyi kaybettik, birbirimize toplum olarak güvenimizi ve inancımızı kaybettik. Bunun toparlanması gerekiyordu. Biz HDP’yi 20 den fazla siyasi örgüt bir araya gelerek kurduğumuzda bu paradigmayı temel esas olarak aldık. Türkiye’nin demokrasi siyasetinin kurucu unsuru olarak hareket etmek istedik. Türk, Kürt, Ermeni, Çerkez olarak ifade edilen ama sayıları kaç olursa olsun, bütünlük Türkiye yurttaşları olarak anılıyor" ifadelerini kullandı.

'GERÇEK İSLAM IŞİD DEĞİL'

"Aynı şehirde farklı kimlikte insanlar yaşayamıyor. Irak ve Suriye'de bunu rahatlıkla görebiliyoruz" diyen Demitaş, "İslam devleti diyorlar ama İslam'la alakası yok. Suriye'de bunu yapmaya çalışıyorlar. Yemen'de bunu yapıyorlar. Kelle keserek, insanları yüksek binadan atarak yapıyorlar. Kadınları pazarlayarak yapıyorlar. Ama netice itibariyle Türkiye’de hakim kılınmaya çalışan tekçilik anlayışı çıplak kılınıyor. Devletin elindeki zor güçleri bize karşı kullanıyorlar" dedi.

"Anneler ağlamasın, bizim çocuklarımz ölmemeli, Türk, Kürt, asker, gerilla, polis biz önce ölümlerin durdurulmasını istedik" diyen Demirtaş, "Biz bunu yarın öbür gün değil, şimdi istiyoruz" şeklinde konuştu.

'AKP'NİN HATASININ BEDELİNİ ASKER-POLİS ÖDÜYOR'

PKK’nin "amasız" bir şekilde silahlı eylemlerini durdurması gerektiğini belirten Demirtaş, “HDP açısından bunun aması, gerekçesi kabul edilemez. AKP’nin yaptığı hataların sonuçlarını asker ve polislerin canlarıyla ödemesiyle sonuçlanamaz. Aynı şekilde gerilalların da ölmesine de izin vermeyiz. AKP sıkışmışlığını asker cenazelerini göndererek kurtaramaz” diye konuştu.

"AKP İLK PARTİ BİLE OLAMAYACAK"
1 Kasım’da yapılması öngörülen erken seçimle ilgili düşüncelerini açıklayan Demirtaş, "7 Haziran’a benzemeyecek sonuçlar. AKP ilk parti bile olamayacak. AKP’ye oy verenlerin büyük bir kısmı bunu gördü. Tabutu seçim malzemesi yapanlara o yitirilenlerin kendi canlarını olduklarını söyleyecek halk" yorumunu yaptı.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:“Seçim için kurmadık HDP’yi, rantlar çıkarlar elde etmek için değil, geçmişten aldığımız devrimci mirasları ileri taşımak için kurduk. İki ay sonra seçim olsun olmasın, her seçimde büyüyeceğiz. Saraylardan, balkonlardan halka bakmıyoruz. Onlar kaybetmeye muhtaçtır. Tarihimizde yıkılmış saraylar göreceksiniz ama yıkılmış halklar göremezsiniz, dimdik ayaktadır. Bizim için en acil konu savaş değil barıştır."