Demirtaş: İnanç İşleri Başkanlığı kuracağız

Selahattin Demirtaş Elazığ’da partisinin düzenlediği yemekte konuştu. Erdoğan’a yüklenen Demirtaş, iktidara geldikleri takdirde İnanç İşleri Başkanlığı kuracaklarını söyledi.

Demirtaş partisinin Elazığ’da düzenlediği yemekte konuştu. AKP’nin dini kullandığını, bunun için de en önemli silahının Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bakın dini imanı en çok kullananlar kim biliyor musunuz? Diyanet İşleri. O nedenle diyorum ki bu beladır bela... Din hizmeti vermiyorlar. Din hizmeti keşke verseler” diye konuştu.

‘EN İYİ DİN EĞİTİMİNİ BİZ VERECEĞİZ’

Demirtaş HDP’nin Diyanet İşleri’ni kaldıracağını ve yerine İnanç İşleri Bakanlığı kuracağını söyleyerek devam etti. HDP lideri, “Biz ne yapacağız? Biz diyoruz ki, Diyanet bir israf mekanizmasıdır. Onu kaldıracağız, İnanç İşleri Başkanlığı kuracağız. Çocuklarımıza din eğitimi mi vermek istiyoruz, en iyisini vereceğiz. Okullarda din eğitimi almak isteyen var, aramızda Alevi var, Sünni var. Bu ülkenin Hıristiyan, Musevi vatandaşları var; Süryani, Ezidi var. Herkese biz zorla kendi inancımızı dayatamayız. Ben size soruyorum, sizin çocuğunuza okulda zorla, zorunlu din dersi ile Hıristiyanlığı öğretseler ne yaparsın? Ne hissedersin? Bir Hristiyan’ın çocuğuna da biz zorla Müslümanlığı dayatamayız. Bu dinimize de aykırıdır. O yüzden diyoruz ki din dersini zorunlu olmaktan çıkarıp seçmeli yapacağız. İsteyen devletin okulunda hangi dini öğrenmek istiyorsa biz onun eğitimini verelim. Zorunlu din dersi olmazsa zannediyorlar ki hepimiz imansız kalırız. Hazreti Muhammed zamanında zorunlu din dersi mi vardı” dedi.

‘ALLAH YALANCININ BELASINI VERSİN Mİ?’

Demirtaş, kaçak saray hakkında da eleştirilerde bulunarak şöyle devam etti:

Bu dinin önderleri başta Hazreti Peygamber olmak üzere, bizlere, zenginliği, lüksü, israfı öğretmediler. Hazreti Muhammed geriye servet olarak Allah'ın emirlerinden ve kendi yaşam tarzından başka bir şey bırakmadı. Bunun dışında mirası var mı? Yok.

Bize diyorlar ki Hazreti Peygamber'in yolundan gidiyoruz. Allah yalancının belasını versin mi? Hz. Peygamber, 1500 odalı lüks sarayda mı yaşadı. Hani onun yolunda gidiyordunuz?

‘DİNİ MELELERDEN ÖĞRENİN’

AKP’nin halkı dinle susturduğunu söyleyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Halk bu kadar zulme rağmen niye isyan etmiyor, kimin eliyle bunu yapıyorlar? Diyanet eliyle yapıyorlar. İşte o susturma işini de Diyanet eliyle yapıyorlar. O nedenle diyorum ki, din bunların elinde rehine olmuş rehine. Dini sopa olarak almışlar kafasını kaldırana dinle vuruyorlar. Açlığa isyan edene dinle vuruyorlar, işsizliğe isyan edene, kullandıkları sopa Allah'ın bize gönderdiği din değil yanlış anlamayın devletin hükümetin dinidir. İslamiyet değil alakası yok. Ben bu nedenle diyanet kalkarsa din özgür olacak diyorum. Dini Seydalardan öğrenin, dini Melelerden öğrenin, gidip camiden öğrenin, ananızdan, babanızdan öğrenin. 

‘ALLAH’A HANGİ DİLDE YALVARACAĞIMIZA DİYANET KARAR VEREMEZ’

Hangi dilde ibadet yapılacağına da Diyanet’in karar verdiğini söyleyen Demirtaş, “Diyanet olmasa dinsiz mi kalacağız? Hangi dinde ibadet yapacağına ilahiyat karar veriyor” dedi. HDP Eş Başkanı, “Allah'a hangi dilde yalvaracağımıza Diyanet karar veremez, devlet karar vermez. Allah bizi hangi dilde yaratmışsa, merak etmesin Diyanet, Allah anlıyor bizi zaten. Allah Kürtçe de biliyor, Zazaca da, Arapça da, Lazca da biliyor. Merak etmeyin o yaratmış. Ey Diyanet İşleri Başkanı sen Kürtçe bilmiyor, anlamıyor olabilirsin Allah büyüktür o biliyor merak etmeyin. Başbakan çıkmış HDP dine karşı, bak HDP dini kaldırmaya çalışıyor sığınabildiği budur işte, Allah yalancıyı sevmez” diye devam etti.