Cumhuriyet davasında karar

20 sanıklı Cumhuriyet gazetesi davasının 8'inci duruşmasının ikinci oturumu sona erdi. Mahkeme kararı açıklıyor.

Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve çalışanlarının yargılandığı İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 20 sanıklı davanın 8'inci duruşmasının ikinci oturumu sona erdi.

Mahkeme kararı açıklamaya başladı.

VERİLEN CEZALAR

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında güveni kötüye kullanma isnadıyla açılan davadan beraatına karar verildi. Ancak mahkeme, Akın Atalay'ın silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber yardım etmek suçlamasıyla açılan davada 7 yıl 3 ay 15 gün cezalandırılmasına hükmetti. 

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç'in 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Gazeteciler, Murat Sabuncu'ya 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel'e 2 yıl 6 ay, Güray Öz'e 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör 3 yıl 9'ar ay hapisle cezalandırılmasına, Aydın Engin'e 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya'ya 6 yıl 3 ay, Ahmet Şık'a 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. 

Cumhuriyet çalışanı Emre İper'e de 3 yıl 9 ay, neticeten 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Washington Temsilcisi İlhan Tanır'ın dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

KARARLAR OY BİRLİĞİYLE

Mahkeme heyeti Kadri Gürsel için oy çokluğuyla karar aldı. Diğer tüm sanıkların cezaları oybirliğiyle verildi.

AKIN ATALAY TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme heyeti tutuklu yargılanan Akın Atalay'ın tahliyesine hükmetti. 541 gün sonra özgürlüğüne kavuşan Akın Atalay, "Çok uzun şeyler söylemeyeceğim. Söyleyeceklerim öfkeli şeyler değil. Şunu bilsinler bu sözümüzün arkasındayız. Korkunun olduğu yerde adalet yok. Türkiye'de adalet yok. Bizim işimiz kişilerle değil sistemle. Önemli olan Türkiye'de adaletli yargılama olmadığını herkesin görmesin. Artık korkutamıyorlar. Cumhuriyet gazetesini korkutamazlar. Gerçeklerini okurlarını aktarmaya devam edecek. Tehdit ettiler, ambargo uyguladılar, bizi rehin tuttular. Bundan sonra nasıl habercilik yapıldığını gösterecek arkadaşlarımız. Kinci olmayacağız. Çok sevinçliyim ama içeride yüzlerce gazeteci, akademisyen var içeride. Onları çıkarmak herkesin boynunun borcudur. Her gecenin sabahı olduğu gibi sabaha çok yaklaştık" dedi. 

MURAT SABUNCU: KORKUYORSAM ŞEREFSİZİM

Mahkeme kararının ardından Twitter'dan bir mesaj paylaşan Murat Sabuncu “7.5 yıl ceza verdiler. Bilsinler korkuyorsam şerefsizim. Bu ülkede kalacağım, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da cesaretle gazetecilik yapacağım. Memleket ve meslek aşkımı hiç bir karar öldüremez” ifadelerini kullandı.