CHP Genel Başkan Yardımcısı: AKP, ülkeyi her yıl 100 milyar zarara uğratıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, hükümetin ülke ekonomisini her yıl 100 milyar TL zarara uğrattığına dikkat çekerek "Asgari ücret ve emekli maaşının artmasına karşı çıkan hükümet, israf ve yolsuzlukla ülke ekonomisini her yıl 100 milyar TL zarara uğratıyor” dedi

CHP ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke; kamudaki israf, kamu ihalelerindeki yolsuzluklar ve makam saltanatı yüzünden ülke ekonomisinin her yıl 100 milyar lira kayba uğradığını söyledi.

AL SANA KAYNAK!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, halen 949 lira olan asgari ücreti 1500 liraya çıkaracaklarını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu, ayrıca emekliye yılda iki maaş ikramiye vermeyi vaat ediyor. CHP liderinin seçim vaatlerinin toplam maliyeti 57 milyar lira olarak hesaplandı. 
Türkiye’nin kendi vatandaşları için 57 milyar TL bulamama gibi bir sorunu olmadığını ifade eden Böke, “Hem güçlü Türkiye, küresel güç diyorlar hem de bu rakamı bulamayacak durumdayız diyorlar.” dedi.

Bu kadar kaynak israfı ve usulsüzlük içinde CHP’nin vaatlerine kaynak sorulmasını tuhaf bulduklarını belirten Böke, “Kamu ihalelerinde şeffaflık ve adaletin sağlanması bile kaynak olarak yeter” ifadesini kullandı.

Türk ekonomisinin uzun süredir yerinde saydığını anlatan Böke, “Türk ekonomisinin her yıl yüzde 4.5 büyümesi gerekiyor. 2012-2014 büyümesi yüzde 3. Ekonomi bu yıl da büyümeyecek. İş, aş ve istihdam için bu seçimler çok önemli” diye konuştu.

'ASGARİ ÜCRETTEN İŞVEREN RAHATSIZ OLMADI'
Asgari ücretin 1500 liraya çıkarılmasının işveren nezdinde bir rahatsızlık oluşturmadığını söyleyen Böke, “Burada gelir vergisini almıyoruz. İşverene yeni işe alımlarda destek veriyoruz. Bu durum hem şirketlerin kayıt içine girmesini teşvik ederek vergi gelirini artıracak hem de onları gereksiz yüklerden kurtaracak. Bu bir paylaşım ekonomisi modelidir” dedi.

'MERKEZ TÜRKİYE, RANT DEĞİL İŞ VE REFAH SAĞLAYACAK'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı "Merkez Türkiye" adlı projeye de değinen Böke, bu proje için özel yasa çıkarılacağını ve Anadolu’da kurulacak mega şehre özel statü verileceğini söyledi. CHP’nin bu gibi projeleri imar rantı oluşturmak için değil, yatırım ve ticaret için planladığını vurgulayan Böke, şöyle devam etti: “Bu bir Anadolu projesidir ve bütün ülkeye yönelik gelir üretmesini hedefliyoruz” dedi. Dünyada bu gibi uluslararası ticareti destekleyen proje arayışı olduğunu vurgulayan Sayek Böke, “AKP değerli yalnızlığı öne çıkarıyor biz ise uluslararası entegrasyonu öne çıkarıyoruz. Bu aynı zamanda bölge ülkelerle ilişkilerde oluşan tahribatı giderecek bir barış projesididir.”

CHP iktidarında sosyal yardımların iki katına çıkarılacağını vurgulayan Selin Sayek Böke, “Biz ihtiyacı olan her vatandaşımızın yanında olacağız. Ancak hedefimiz AKP gibi yoksulluğu yönetmek değil bitirmektir. İstihdamı artıran proje ve politikalarla yokslluğu bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de son dönemde yabancı sermaye girişindeki azalışa işaret eden Böke, şunları söyledi: “Yatırımcının hedefi kardır ve öngörülebilirlik ister. Hukuk ister. Kuralların işlemesini önemser. Ülkede hukuk işlemiyor. Bunun için yabancı sermaye kaçıyor. 2004 yılında Türkiye AB ile müzakerelere başlamıştı ve ekonomi mesajlarını evrensel değerler üzerinden veriyordu. Bu sebeple gelen yabancı sermaye ülke tarihinde ilk kez 20 milyar doları geçti. Şimid bunun tam tersi bir sürece girildi ve yabancı sermaye de buna bakıyor.”