Beyazıt Meydanı yok ediliyor!

Tarihi Beyazıt Meydanı, AKP projesiyle şantiyeye çevrilirken konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, "Sekiz bin 500 yıllık tarihi olan bir alanda plansız, günübirlik projelerle iş yapılamaz" dedi.

Hülya Çetinkaya

Beyazıt Meydanı'nda dönem başında başlayan çalışmalar nedeniyle meydan dev bir şantiyeye dönüşmüş durumda. Bir yandan üniversite öğrencilerinin ulaşımının önünde büyük bir engel olan inşaat, diğer yandan tarihi meydanın dokusuna da büyük zarar veriyor. Ana girişi kullanamayan üniversite öğrencileri, şantiyenin etrafını çevreleyen tahta levhalara okullarına nasıl gidilebileceğinin krokilerini çizmişti. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, sekiz bin 500 yıllık tarihi olan bir bölgenin bu şekilde günübirlik plansız projelerle restore edilemeyeceğini söylüyor.

Meydanın koruma yasasının güvencesi altında olması gerektiğini belirten Yılmaztürk, uzmanlar heyetinin tartışmasına sunulmadan, "birine ihale ettim denilerek" gelişigüzel düzenlemelerin yapılamayacağını, Belediye'nin buna hakkı olmadığını söyledi.

'MERKEZ KÜTÜPHANE YIKILACAK'

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Merkez Kütüphanesi'nin yıkılıp yerine yenisinin inşa edileceği iddialarına dair de görüşlerini paylaşan Yılmaztürk, binanın modern mimarlık eseri olduğunu ve çok basit müdahalelerle düzeltilebileceğini söyledi. Yılmaztürk "İhtiyacı karşılamıyor gibi bahanelerle bu tür binalar yıkılamaz, olsa olsa yeni bir bina yapılabilir. Koruma Mevzuatı bu işe yarıyor. Ve bu kütüphane meydanın bir parçası. Projeleri gördüm, bu yapılan meydanın yok edilmesidir" dedi.

Modern Mimarlık Çaşlışma Grubu'nun hazırladığı raporla Merkez Kütüpanesi'nin kültür varlığı olarak tescillenmesi için Koruma Kurulu'na başvuruda bulunmuştu. Fakat İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Cemil Akçay'ın 25 Aralık 2014'te Twitter hesabından paylaştığı bilgiye göre, kütüphanenin yerine yapılacak yeni bina Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

'KABUL EDİLEMEZ'

Alt geçit çalışmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yılmaztürk, tarihi yarımadaya fazladan araç sokularak oluşturulan bir trafik ağının kabul edilemeyeceğini söyledi. Güçlendirme dışında bu gibi alanlara herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerektiğini söyleyen Yılmaztürk, "Sirkeci'de de yol genişlettiler, tarihi yarımada bir geçiş yolu, bir kavşak olarak kullanılmak isteniyor" dedi.

Bunun bir betonlaştırma çalışması olduğunu belirten Sami Yılmaztürk, bu yapılanın Taksim Meydanı'na yapılandan daha vahim bir durum olduğunu, Taksim'den istendiği zaman betonun atılabileceğini ama Beyazıt Meydanı'ndan bu çirkinliği sökmeye kalktığınız zaman telafi edilemez bir şekilde tarihin harap olacağını, dolayısıyla Taksim Meydanı'ndan daha vahim sonuçlu bir proje olduğunu söyledi.