Başbakanlıkta yeni kadrolaşma: 60 başbakanlık uzmanı alınıyor

Bugün Resmi Gazetede 60 adet Başbakanlık uzman yardımcısı alınması için giriş sınavı duyurusu
yayımlandı.

​Kadir Sev

Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Uzmanlığı Yönetmeliğine göre sınavlar, müsteşarın seçeceği komisyon eliyle yapılıyor. Yönetmelik, sözlü sınavlar sırasında kayıt alınmasını yasaklıyor. Böylelikle torpil iddialarının kanıtlanabilmesine olanak bırakılmıyor.

Yönetmeliğe göre uzmanlık sınavlarının yazılı ve sözlü ya da yalnızca sözlü yapılmasına Başbakanlık karar veriyor. Duyuruda, 31 Ağustos 11 Eylül arasındaki sınavların yalnızca sözlü yapılacağı belirtiliyor. 

Bunun iki nedeni olabilir: birincisi, koalisyon görüşmeleri bitirilmeden önce atamaların bir an önce gerçekleştirilmesi. İkincisi ise sınav kâğıtları olmadığı, sözlü sınavlarda ise kayıt alınmadığı için adayların yargı yollarına başvurmalarının engellenmesi. Bütün bunların yanısıra, yazılı sınavlarla zaman da yitirmemiş olacaklar.

İstifa etmiş bir hükümetin, bir yandan koalisyon görüşmelerini sürdürürken öte yandan kadrolaşmaya hız vermesi, samimi olmadığının açık bir göstergesi olarak algılanmalı. Duyuruya göre sınavlar iki grup olarak yapılacak. Birinci grupta hukuk fakültesi, iktisat, işletme, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri yer alıyor. Bu fakülte ya da bölümleri bitirenler arasından 37 uzman yardımcısı alınacak. İkinci grupta yer alan Bilgisayar, Elektronik, Endüstri Mühendislikleri ile Sosyoloji bölümlerinden ise 23 uzman yardımcısı alınacak.

Sınava katılabilmek için KPSS’den fakülte ve bölümüne göre 75 ile 85 arasında puan almış olmaları koşulu getirilmiş. Başvurular 10-14 Ağustos arasında alınacak ve sözlü sınavlara KPSS’den en yüksek puan alandan başlamak üzere kadro sayısının 4 katı aday olan 240 kişi çağrılacak. Yazılı yapılsaydı 20 katı aday çağrılacak; sözlü sınavlara, başarı sıralamasında en çok puan alan 4 katı aday çağrılacaktı.