Balbay'dan 'ara rejim' değerlendirmesi

CHP İzmir Milletvekili Balbay, "Erdoğan, AKP’yi Cumhurbaşkanlığı'na ait bir alt organ gibi yönetmektedir" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Türkiye’nin geldiği noktayı "ara rejim" olarak değerlendirdi. Genel seçimde seçmenin bir irade ortaya koyduğunu savunan Balbay, "Bu irade Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına yolun kapandığını, AKP’nin tek başına iktidarının sona erdiğini gösteriyordu ve halk, ‘Çözümü Parlamento'da bulun’ dedi ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergilediği tutumla milli iradeyi gasp etmiş, halkın iradesini hiçe saymıştır ve AKP’yi Cumhurbaşkanlığı'na ait bir alt organ gibi yönetmektedir" dedi.

Bugün gelinen noktanın ara rejim olduğunu iddia eden Milletvekili Balbay, “Neden ara rejim? Her şeyden önce Bakanlar Kurulu’nun 26 üyesi vardır, bunlardan 12’si milletvekili değil. Yani Parlamento'nun dışından atanmış bir tablo ortaya çıktı. Böylesi hükümetler, Türkiye’nin yakın tarihinde zaman zaman olmuştur. O dönemlere biz ara rejim diyoruz. Bu anlamda şu anda Türkiye, bir ara rejim süreciyle karşı karşıyadır ama bunun içine sanki demokratikmiş gibi görüntüsü verilmesinin anlamına da belki kara rejim demek daha uygun düşer.” dedi.

Cihan Haber Ajansı'nın haberine göre, Balbay, koalisyon görüşmeleriyle ilgili de şunları söyledi:

"Hükümet kurma çalışmaları sırasında Davutoğlu’nun belli bir temas eğiliminde olduğu, CHP ile temasın ardından MHP ile de temas kuracağı açıklandı. Davutoğl,u bunları kamuoyuyla da paylaştı ancak Davutoğlu’nun şu anda cumhuriyet tarihinde ilk kez hükümet kurma emanetini alıp bunu neredeyse bir aydan uzun süredir elinde tutması, artık emaneti elinde tutmak diye nitelenemez, bunun adı emanet gaspıdır. Bu anlamda Davutoğlu eğer samimiyse, demokrasiye inanıyorsa bir başbakan gibi davranmalı ve emaneti belli bir zaman dilimi içinde iade etmeli. Yakın tarihimizde rekor 15 günü geçmemiştir. Demirel'ler, Ecevit'ler, Erbakan'lar hükümet kurma görevini aldıklarında, başarısız olduklarını anlayınca en kısa sürede Cumhurbaşkanı'na teslim etmiştir."