Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu

Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş uçak krizi ile ilgili soruları yanıtladı.

Numan Kurtulmuş uçak krizi ile ilgili soruları yanıtlarken, Rusya ve Türkiye'nin birbirlerini gözden çıkarmayacaklarını ifade etti. Kurtulmuş, diplomatik ve askeri kanalların açık tutulması gerektiğini de söyledi. Rusya'nın özür beklemesi ile ilgili gelen soruya Kurtulmuş, "Eğer Rus uçağı olduğu bilinseydi, böyle olmazdı" dedi ve bu mesajın devletin en üst kademelerinden bu şekilde verildiğini söyledi. 

Rusya uçağının Türkiye sınırları içerisinde vurulduğunu parçalarının bir kısmının Türkiye'ye bir kısmının Suriye'ye düştüğünü iddia eden Kurtulmuş, "Uçak vurulduğunda Rusya'ya ait olduğu bilinmiyordu, Suriye'de rejim güçlerine ve koalisyon güçlerine ait pek çok uçak uçuyor" dedi. Kurtulmuş Rusya'nın Türkiye'nin angajman kurallarını diğer ülkeler gibi bildiğini, daha önce Davutoğlu ve Erdoğan tarafından da bu kuralların ifade edildiğini söylerken "bu konu uluslararası kamuoyuna taşındıkça bunu ifade etmek gerektiğini düşünüyorum" dedi. Kurtulmuş Genelkurmay Başkanı Akar'ın Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de güvenlik husularına dair bilgilendirme yaptığını da sözlerine ekledi.

Soru cevap kısmında Bakanlar Kurulu sürerken Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen vize muhafiyeti kaldırılmasının gündeme gelebileceği haberine dair Kurtulmuş "Vize muhafiyeti konusu, Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesi, tarım-ticaret-Rus doğalgazının Türkiye'den geçmesi, Akkuyu mutabakımız, Türkiye ve Rusya arasında sadece vize muhafiyetinden ibaret olmayan çok sayıda ekonomik ilişki var. Olayın sıcaklığı ve hassasiyeti itibariyle Rusya böyle önlemler alabilir ancak bunların uzun sürmeyeceğini umuyoruz, böyle bir olay sebebiyle Rusya'nın Türkiye'yi gözden çıkarmayacağını umuyoruz" dedi. Kurtulmuş, YAŞ'ta adı geçen "ilave tedbirlere" dair "devlet olmanın sorumluluğunu sukunet içinde yerine getireceğiz, milli sınırları bu anlayışla koruyacağız" dedi.

Kendisinin "Çözüm Süreci"nden sorumlu olmayacağını kaydeden Kurtulmuş, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi Başbakan kontrolünde bir kurul tarafından sürdürülecek" dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına dair Başbakan'ın "basın özgürlüğü kırmızı çizgimiz" sözleri hatırlatılan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı "Biz hiçbir basın mensubunun tutuklanarak yargılanmasını istemeyiz, bu istisnai bir süreç. Biz yürütme tarafıyız yargı tarafı bizden bağımsız sürdürüyor bu süreci. Dündar ve Gül'ün gazeteci olmaları başka bir vasıftır ancak gazeteci de başka bir insan da herhangi bir suçla itham edilebilir. Süreç devam ediyor, savcının esas iddiası çerçevesinde Dündar ve Gül gazetecilik faaliyeti dolayısıyla değil devlet sırlarını ifşa etmek ve casuslukla suçlanıyor. Bu itham mahkemede görülecek, ümit ederiz ki mahkeme bu süreçte objektif ve adil davranır. Bizim bu süreçte yürütme olarak yapabileceğimiz bunu ifade etmek olur."

Rusya'nın özür beklentisine dair Kurtulmuş'un değerlendirmeleri "Kurulan her cümlenin bir diplomatik anlamı var. Bir Rus uçağı olduğunu bilsek böyle bir şey olmayacağını devletin en üst kademesinden dile getirdik bu diplomatik titizlik göstergesidir. Bu süreçte her iki tarafın yetkilileri diplomatik olarak sözlerini dikkatle seçip kullanıyorlar. Uyarılar yapıldığında Rus uçağı en azından karşı uyarıda bulunsaydı böyle bir olay yaşanmazdı. Bütün bunları Rusya ile yakınlığımız ve yakınlaşma potansiyelimize dayanarak söylüyoruz, Rus tarafının da bilerek bize düşmanca bir tavır takınmayacağını bilerek söylüyoruz. Türkiye'nin en üst kademeleri tüm bunları dikkatle söylemiştir." şeklinde oldu.