Bakan Çavuşoğlu Suudileri övdü: Şeffaf, sağduyulu bir tutum sergilediler

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluk binasında öldürüldüğünün kabul edilmesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Şeffaf, sağduyulu bir tutum sergilediler' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olurken, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan'ın bu durumu kabul etmesi önemlidir. Şeffaf, sağduyulu bir tutum sergilemiştir. Bu durumun aydınlatılması için her türlü tutumu sergilemiştir. Maalesef konsolosluk binası ve araçların aramasında geç kalınmıştır. Biz Suudi Arabistan dahil, işbirliği yapacağımızı söylemişizdir" dedi.

Uluslararası bir soruşturma talebi olması durumunda elde edilen bilgilerin, bulguların paylaşılabileceğini belirten Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız iki kez Kral Selman ile görüştü. Her şey açığa çıkana kadar, ne olduğunu ortaya çıkana kadar soruşturma devam eder. İngiltere, Almanya, Franda ortak açıklaması oldu. Ama esas, olay aydınlatıldığında nasıl tavır sergileyecekler göreceğiz. Herhangi bir ülkeyle bizdeki delilleri paylaşmadık. İstihbaratlar arasında iletişim olabilir. Bazı ülkelerden Suudi Arabistan'la ilişkileri bozmadan nasıl ilerleriz tutumu var" ifadelerini kullandı.

HALKBANK VE MENBİÇ ÇIKIŞI

ABD ile ilişkilere ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, ABD yaptırımlarını "saçma sapan şeyler" olarak değerlendirdi.

Rahip Brunson meselesinde kararı yargının verdiğini belirten Çavuşoğlu, "Amerika, bu kişi sadece din adamı, masum diyordu, ama yargı ne yaptı, cezayı verdi. Şahitler, deliller var. Uzun uzun incelemeler yapıldı. Amerika'nın şunu anlaması lazım, Türkiye şimdi bıraktı tutumu yanlıştır. Duruşma zamanında oldu, mahkeme kararını verdi, yattığı süreyle beraber serbest bırakıldı. Biraz ortam yumuşadı. Ama gerçekçi olmamız lazım. Türkiye ABD ilişkileri YPG'ye verdiği destekle, FETÖ'ye istediğimiz adımları atmamasıyla gerildi. Bu konuda ABD'den beklentilerimiz var. Halkbank davası, Hakan Atilla davası var" dedi.

Menbiç konusunda da konuşan Çavuşoğlu, "Sadece bir kişinin serbest bırakılması ya da bırakılmaması ile ilgili değil geldiğimiz nokta, bizim farklı beklentilerimiz var. Cumhurbaşkanımız, siz kenara çekilin biz YPG'yi çıkartırız Münbiç'ten dedi. Umutlu olmalıyız. Umutlu olmanın dışında bunun olması gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.