Bahriye Üçok'un katledilişinin 25. yılı...

90'lı yıllarda gericiliğe karşı duruşuyla hedef haline gelen ve bombalı saldırıda öldürülen Doç. Dr. Bahriye Üçok bugün katledilişinin 25. yılında anılıyor.

Bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren Doç. Dr. Bahriye Üçok'un katledilişinin 25. yılı bugün.

6 Ekim 1990’da türbana karşı tavrı ile bilinen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok evine gönderilen bombalı paketle öldürüldü.

Üçok’un, İslami Hareket adlı örgüt tarafından tehdit edildiği öne sürüldü. İstanbul’dan Ankara Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan kitap paketini açan Üçok, içindeki bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. İki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan öldü.

'İSLAM'A SINIR KOYANLARI ÖLDÜRMEYİ BORÇ BİLİRİZ'

Cinayeti İslami Hareket adlı örgüt üstlenmişti. Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok'u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söylemiş, aynı kişi “İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtmişti.

Fransızca, Arapça ve Farsça dillerini bilen Üçok'un, "İslam'dan Dönenler", "Yalancı Peygamberler" ve "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı üç kitabı bulunuyor. SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok, katledildiği sırada SHP için bir laiklik raporu hazırlamaktaydı. Üçok, katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş ve "laikliğin savunucusu ilahiyatçı" olarak tanınmıştı.

FAİLİ MEÇHULLER

90'lı yıllarda gericiliğe karşı olanların hedef tahtasına oturtulduğu, faili meçhullerin arttığı dönemde öldürülen Üçok, suikaste kurban giden tek isim olmadı.

31 Ocak 1990’da hukukçu ve siyasetçi Muammer Aksoy Ankara Bahçelievler’de evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. 7 Mart 1990’da ise gazeteci Çetin Emeç İstanbul Suadiye’de şoförü ile beraber uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Gazeteci yazar Turan Dursun 4 Eylül 1990’da silahlı saldırı ile katledildi. Yazar, şair ve gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe ilçesinde silahlı saldırı ile öldürüldü. 

Gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Gazeteci, yazar, öğretim üyesi Ahmet Taner Kışlalı da 21 Ekim 1999’da arabasının sileceğine yerleştirilen bomba ile yaşamını yitirdi.