Aydemir Güler: 'Türkiye bir proje ülkesidir ve hiçbir seçim bunu değiştiremez'

Enver Aysever'in sunduğu Vaziyet-i Umumi'nin bu akşamki konuğu Komünist Parti MK Üyesi Aydemir Güler'di.

Haber Merkezi

Komünist Parti Merkez Komite Üyesi ve soL yazarı Aydemir Güler, Enver Aysever'in Halk TV'de hazırlayıp sunduğu Vaziyet-i Umumi'nin konuğu oldu. Güler, Aysever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Aysever'in "Bugün bizi izleyen insanlara umut vermek için ne söylersiniz" sorusu üzerine "umut bu kadar ucuz değil" diyen Aydemir Güler, "Umudu insanın kendisinde aramak gerek. Düşünsenize, öğrencisin örgütlenmek zorundasın, işçisin örgütlenmek zorundasın. Kadınsın, minibüse bineceksin örgütlenmen lazım. Örgütlenmek bizim vazgeçilmez ezberimizdir" diye konuştu.

'LAİKLİĞE DÜŞKÜNLÜĞÜ ERDOĞAN ORTAYA ÇIKARDI'

"Bir günde de örgütlenilmeyeceğine göre" diye konuşan Aysever'e yanıt veren Aydemir Güler, örgütlülüğün önemine vurgu yaptı. Örgütlenme konusunda, "En iyi biz biliriz. Bizim 70 yıllık Sovyetlerimiz çöktü, o örgütlülüğün zayıflaması yüzünden" diyen Güler şöyle devam etti:

Örneğin, Türkiye'nin bu kadar laikliğe düşkün olduğunu Erdoğan ortaya çıkardı. Halkımız da bu kadar laik olduğunu bilmiyordu. Herkes kendi paçasını kurtarsın dersen oradan bir "halk" çıkmaz. Örgütsüzlük olduğu için Meclis'teki 3 muhalefet partisinden bir tanesi bile Haziran'da sokağa çıkan 10 milyonun taleplerine bakmadı. Meclis tamamen sırtını döndü Haziran'a. Türkiye'yi yönetenler bu örgütsüzlüğe bakıyorlar ve "bu hareketlilik de gelir geçer" diyorlar. Nitekim de haklı çıkıyorlar.

'TÜRKİYE BİR PROJE ÜLKESİDİR'
Güler, Enver Aysever'in "Türkiye bir tür savaş ortamına girdi. Bu ortamda seçime gidiliyor. Halk burada ne yapacak seçimlerde?" sorusunu da, "Bu seçim Türkiye'yi şu anda bulunduğu yerden iki adım ileriye götüremez" dedi. "Türkiye bir proje ülkesidir ve hiçbir seçim bunu değiştiremez" ifadelerini kullanan Komünist Parti MK Üyesi, "Savaş hükümeti kuruluyor birileri de 'girelim bakalım şu savaş hükümetine' diyor. İnsanlar ölülerini buzdolabında saklıyorlar birileri de diyor ki 'bir bakalım ne olacak.' Şaka mı yapıyorsunuz? Meclis'i mi çalıştırırsın, Meclis'i mi çalıştırmazsın, onu bilmem" diye yanıtladı.

İNSAN HİÇ BOYUN EĞER Mİ?
Aysever'in "İnsan hiç boyun eğer mi?" diye sorması üzerine "Bunun yanıtı çok belli" diyen Güler şöyle devam etti:

Ama insan boyun eğsin diye oluşturulmuş bir mekanizma var. Türkiye'de kapitalist sınıfın, patronların borçları belli değil mi? O kadar borç varken neden kriz olmuyor bu ülkede? AKP patronların işine yarıyor çünkü. AKP bir büyük projenin içinde çok manasızlaşmış olabilir. Şimdi her şeyini kaybetmiş, iktidarda olmakla hapiste olmanın arasına sıkışmış bir iktidar var. Hal böyleyken biz de insanımıza 'boyun eğme' diyoruz. Evet, çok zor biliyoruz, ama boyun eğmeyin.

Göçmenlerin yaşadığı trajedi hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine Güler, "Kapitalizmin çağdaş, modern, parlak vitrinli çarkları o insanların denizde kaybettikleri nefesle dönüyor" dedi.