Avukatlar Vatan'a alınmıyor!

1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınanların avukatları, Vatan Caddesi'nde bulunan Emniyet Müdürlüğü binasına sokulmuyor.

Haber Merkezi

GÜNCELLEME (21:20)

"GÖZALTI LİSTESİ DAHİ YOK. İŞİ BİLMİYORLAR"

Avukatlar kısa süre önce İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü'ne alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde (EGM) bulunan Komünist Parti avukatlarından Özgür Murat Büyük, gözaltına alınanların hala otobüslerde bekletildiğini belirtti. Büyük, EGM'deki duruma dair şöyle dedi: 

Gözaltı işlemlerinin ne olay tutanağı var, ne kimin nereden alındığı belli. Bunun nedeni Emniyet'teki kadronun işi bilmemesi. Bir de ne yapacağına karar verememe durumu var. Kimin gözaltına alındığına dair toplu bir liste bile oluşturulamamış durumda.  Tutanak yok. 230 gibi bir sayıdan bahsediliyor. 6-7 minibüs içindeler.  Ortada ne olay tutanağı var, ne de kimin nereden alındığı belli. Bir de ne yapacağına karar verememe durumu var.


GÜNCELLEME (20.50)

GÖZALTI EMRİ VALİLİKTEN

Bugün İstanbul'da yapılan 1 Mayıs eylemlerinde gerçekleştirilen gözaltı işlemlerinde ilk kez İç Güvenlik Paketi hükümlerinin uygulandığı kaydedildi. Hukukta Sol Tavır Derneği'nden Avukat Ozan Gülhan gözaltı emrinin Valilik tarafından, İç Güvenlik Paketi'nin 13. maddesine dayanılarak verildiğini belirtti. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" ya da kamuoyunda bilinen adıyla İç Güvenlik Paketi'nin lgili maddesi polise 48 saate kadar gözaltında tutma yetkisi veriyor. Madde aynı zamanda valinin kolluk kuvvetlerine emir verebilmesini öngörüyor. 


 

GÜNCELLEME (20.40)

AVUKATLARIN DİRENİŞİ SONUÇ GETİRDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne alınmayan avukatların, bina girişinde gösterdikleri direniş sonucunda içeriye girmelerine ve müvekkilleriyle görüşmelerine izin verildi. Vatan'ın girişinde 50 civarı avukat birikerek, içeriye alınmamalarının hiçbir hukuki açıklaması olamayacağını kararlılıkla dile getirdi. Bunun üzerine polis, geri adım atmak zorunda kaldı.


Bugün İstanbul'da yapılan eylemlerde, Valiliğin açıklamasına göre 203 kişi gözaltına alındı ve sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Gözaltına alınanların avukatları gündüz saatlerinde Emniyet Müdürlüğü binasına girip müvekilleriyle görüşebiliyorken, bir süredir avukatların içeri girmesine izin verilmiyor.

Emniyetin kapısında bekleyen avukatlar, böyle bir uygulamanın 12 Eylül günlerinde bile görülmediğini belirterek, polisin bu hukuksuz uygulamayla ilgili herhangi bir gerekçe de göstermediğini kaydetti.

Avukatlar, içeri girmelerinin engellenemeyeceğini söyleyerek içeri girmeye çalıştıklarında ise polis duvarıyla karşılaştı.

Kapıda bekleyen avukatların sayılarının artması sonrasında polisin, bina girişindeki avukatları "Çıkmazsanız zorla çıkartacağız" diyerek tehdit etti.

Halen içeride bulunan, daha erken saatlerde Emniyet Müdürlüğü'ne giren avukatların da dışarı çıkarılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

19.40 itibarıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü girişi: