Arınç: Bize alafranga başkanlık sistemi lazım

Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuşan Bülent Arınç, başkanlık sistemine geçilmesini “yapacağımız işin alafranga olması lazım” sözleriyle savundu.

Gayrettepe Point Otel’de düzenlenen "Yeni Anayasa Çalışmaları Işığında Demokratik Açılım Süreci ve Başkanlık Sistemi" başlıklı Bab-ı Ali Toplantıları'na Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı. Arınç başkanlık sistemi ve yeni anayasa üzerine konuştu.

Parti olarak 7 Haziran seçimlerindeki en büyük iddialarının “yeni bir anayasa yapmak” olduğunu söyleyen Arınç, "Yeni anayasayı eğer yine yapabilirsek, Meclis içerisindeki işlemeyen, çalışmayan ama 2015'ten sonraki profili görmediğimiz için bir ümitle diğer partilerin de iştirakiyle yapabilmektir. Eğer anlaşılabilirse, doğru olan budur. Yok onlardan bir çalışma gerçekleşmiyorsa, bizim gücümüz yeterse, en azından 330'u geçtiğimizi düşünerek söylüyorum, yani yine referanduma götürebilecek bir sayımız olursa, yeni anayasayı yapmaktır. 367'den fazla olursa, zaten sorun yok. Ancak her halükarda yeni anayasanın Meclis'te kabul edilmesine rağmen yine de halk oylamasına sunulmasını da şahsen arzu ediyoruz, arkadaşlarımız da bu kanaatte" dedi.

‘ALAFRANGA OLMASI LAZIM’
Başkanlık sistemine geçişin seçimlerden sonraki güçlerine göre tartışılabileceğini söyleyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni anayasa yapabilecek güce gelirsek, bunun içerisine de bu hükümet modelini koymak mecburiyetindeyiz. Düşüncelerimiz, projelerimiz var ama sayın Cumhurbaşkanımız gibi doğrudan başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık sistemi, bunların hepsinin tartışılabileceğini ama gerçekleştirilmesi için seçimlerden sonraki gücümüzü görmek gerektiğini düşünüyoruz.”

Bülent Arınç, "Yapacağımız işin alaturka olmaması lazım, alafranga olması lazım. Alafrangadan kastım, yani Batı'yı motamot taklit etmek vesaire değil, bu sistemler hangi ülkede başarıyla yürüyorsa sistemi birbirinden koparmamak lazım" diye devam etti.

‘ERDOĞAN GÜÇLÜ OLDUĞU İÇİN KARŞI ÇIKIYORLAR'

Arınç Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 'Ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım' diyen
birisinin oturduğunu söyledikten sonra, “Eğer bu bir çelişkiyse, Anayasa'nın içerisindeki pek çok çelişkiler gibi bir bütünlük, bir ahenk, bir akort içerisinde yeni anayasayı yaparken, bu sistemi de gözden geçirip, en iyi hükümet modelini ortaya koymamız lazım” dedi.

Arınç, başkanlık sistemine itiraz edenlerin Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasette çok güçlü olması nedeniyle karşı çıktıklarını savunarak, "İstemezükçüleri dinlediğiniz zaman bu sistemi de bilmedikleri anlaşıldı. Eğer Recep Tayyip Erdoğan gibi birisi siyasette çok güçlü olmasaydı, başkanlık iddiasını da o kişi ortaya atsaydı bu kadar karşı çıkmayacaklardı. Sisteme değil karşı çıkışları, bu şahsın başkan olmak istemesine. 'Bu kadar karizması güçlü, liderlik vasfı olan, 13 yıldır her girdiği seçimden başarıyla çıkan, 12 yıl aralıksız başbakan olmakla da son belki 50-60 yılın rekorunu kıran bir insanın bir de başkan olduğunu düşünün' diye ödleri patlıyor. Halbuki sistem için ne konuşacaksak onu konuşalım ama, şahıslara yönelik bir eleştiri zayıf kalabilir diye düşünüyoruz" dedi.