AOÇ’ye mimar koruması

​Mimarlar Odası, Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan yapıların korunması için tescil başvurusu yaptı.

​Mimarlar Odası Ankara Şubesi Atatürk Orman Çiftliği’nde yapıları korumak için tescil başvurusu yaptı. 

Atatürk Orman Çiftliği’nde daha önce de tescil başvuru yapan Mimarlar Odası, “Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tüm yapıları önemsiyoruz. Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tescilli olmayan yapılar için tescil başvurusu yapacağız. İki yıl kadar öncede bira fabrikası alanı için tescil başvurusu yaparak tescillenmesini sağladık. Memur ve İşçi lojmanlarında yine tescil raporları hazırlayarak tescillenmesini sağladığımız yapılar arasındadır” açıklaması yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: “Atatürk Orman çiftliği alanında olan ama bugün tescilli olmayan, tescil raporlarını hazırladığımız yapılar arasında; Bugün hala işlevsel olan ve üretimini çocuklarımıza ulaştırabildiğimiz Süt Fabrikası kompleksi, Gazi Yetiştirme yurdu, yurdun idari binası, reviri, lojmanı, Mayalandırma Sanatları müdürlüğü, PTT ve lojman binası, AOÇ lokantaları, AOÇ seraları, Hayvanat bahçesi giriş kapısı ve tabelası bulunuyor. Ayrıca şu anda yıkılmış olan Tekel Fabrikası hangarları için de başvuru yapacağız. Atatürk Orman Çiftliği’nde Memur ve İşçi Lojmanları ve Lokantası için tescil başvurusuna rağmen lokanta kısmı yıkılmıştı yalnız yıkılan kısmın tescili  de başvurumuzla yapıldı."

TESCİLLİ OLAN YAPILAR

Atatürk Orman Çiftliği’nde bugün bulunan tescilli yapılar arasında ise “ AOÇ Köprüsü, Gazi Paşa Tren İstasyonu, AOÇ Banliyösü Devlet Demiryolları (TCDD) Lojmanları, Hamam, Bira Fabrikası, 10. Yıl İlkokulu, Atatürk Evi, Marmara Köşkü, Fişek Fabrikası, Sığırcık Tesisleri, Söğütözü Atatürk Evi AOÇ Memur ve İşçi Lojmanları ve Lokantası (yıkıldı) bulunuyor.