AKP'nin Hasankeyf saldırısında yeni evre: Yerlerinden edin, herkesi borçlandırın!

Tarihin ve doğanın sular altında bırakılacağı Hasankeyf projesi için bugün Resmi Gazete'de bir genelde yayınlandı. Genelgenin konusu yerlerinden edilen yurttaşların nasıl borçlandırılacağı oldu.

Haber Merkezi

Tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı için AKP'nin çalışmaları sürerken bir yandan da yerlerinden edilecek yurttaşların nasıl borçlandırılacağına ilişkin "usul ve esaslar" yayınlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında "Ilısu Barajı ve HES Projesinin Yapımından Etkilenen Ailelerin Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslar" yer aldı.

Tarihi bölgeden uzaklaştıran yurttaşları AKP'nin TOKİ'sine yerleştirmeyi amaçlayan projenin şartları bölümünde oldukça dikkat çekici maddeler bulunuyor.

Yerlerinden edilen yurttaşların "hak sahibi" olduklarını ispatlaması için DSİ'ye bin TL yatırması şart koşulurken bunun hangi gerekçeyle istendiğine dair ise bir açıklama yer almadı.

"Hak sahibi" olan yurttaşların borçlandırılması ödenecek bin TL'lik peşinatla son bulmazken AKP'nin TOKİ'leri için ne kadar ödemeleri gerektiği de aşağıdaki tabloyla anlatılıyor:

YÜRÜTMESİ DURDURULMUŞTU AMA...

TMMOB Mimarlar ve Peyzaj Mimarları Odaları'nın başvurusu sonucu daha önce yürütmesi durdurulan "Ilısu baraj ve HES projesi"ne ilişkin geçtiğimiz günlerdeki Batman ziyaretinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batman'a 9 katrilyon yatırım yaptık. Ilısu Barajı ile ilgili Türkiye’de çok büyük güç kazanacak. Bedeli 1 milyar avro. Bunlar rekor yatırımlar" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın bu sözlerine tepki gösteren Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Üyesi Ömer Faruk Gündüz, "Ilısu Barajı yapılırsa özellikle Mardin, Batman, Diyarbakır, Bismil ve Siirt bölgesinden 200 tane köy boşaltılacak,  75 bin insan kentlere göç etmek zorunda kalacak, bu köylerde yaşayan inanlar kentin varoşlarında yoksullukla karşı karşıya kalacak" şeklinde konuştu.