AKP’li vekilden ‘renkli devrim’ yorumu

AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Obama’nın Ukrayna’yla ilgili itirafları hakkında “Ukrayna’da yaşanan hadiselerin sadece ülkenin kendi iç dinamikleriyle açıklanması saflık olur” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Pazar günü CNN’de Fareed Zakaria’ya verdiği röportajda Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili sözlerinin yankıları devam ediyor. Obama’nın “Putin, Kırım ve Ukrayna’yla ilgili kararını büyük bir stratejisi olduğundan değil, esas olarak Maidan’daki protestolar karşısında savunmasız yakalandığı için ve Ukrayna’daki iktidarın değişimi için bir anlaşmaya aracılık etmemizden sonra Yanukoviç’in kaçması nedeniyle aldı” sözleri, ABD’nin Ukrayna’daki rejim değişikliğinde oynadığı rolün en üst düzeydeki ağızdan itiraf edilmesi olarak yorumlanmıştı.

‘İÇ DİNAMİKLERLE AÇIKLAMAK SAFLIK OLUR’

Obama’nın sözlerini TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar’a soran Sputnik Haber Ajansı, Çonkar’dan “aman Obama duymasın” dedirtecek türden yanıtlar aldı.

ABD’nin Ukrayna’nın AB ve NATO’ya entegre edilmesi yönünde hareket ettiğinin bilincinde olduklarını söyleyen Çonkar şöyle devam etti:

Bu çerçevede de yıllardır süren bir çabayı devam ettirdiğini takip ettik. Fakat son dönemde Ukrayna'nın hem Rusya ile ilişkilerini tamir ederek yakın işbirliği geliştirip hem de Avrupa'yla bir dengeli siyaset gütmesi, Batı ittifakı ve ABD tarafından yetersiz bulundu. Ukrayna'da yaşanan hadiselerin, sadece ülkenin kendi iç dinamikleriyle açıklanması saflık olur. Burada ABD Başkanı'nın eğer ifadeleri net bir şekilde bu rejim ve yönetim değişikliğinin arkasında rol aldık şeklindeyse, bu bizlerin tahmin ettiği gibi dış faktörlerin, büyük güçlerin, Ukrayna'da yönetimlerin kendi istedikleri şekle dönüştürme hedefiyle ciddi bir rol aldıklarının kanıtı olur.

‘ÖRTÜLÜ YA DA AÇIKTAN…'

Ortadoğu’da ABD destekli rejim değişikliği süreçlerine değinmeyen Çonkar, ABD ve diğer “güçlü devletlerin” çeşitli ülkelerin yanı sıra Türkiye’de de rejim değişikliği girişimlerinde bulunduklarını savundu. Çonkar sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben Türkiye'den baktığım zaman gerek Latin Amerika'da daha önce yaşanan darbe süreçleri, gerek İran'da yaşanan süreçler açısından bakıldığında gerekse de renkli devrimler, Gezi olayları tarzı Türkiye'de yaşanan süreçlerin hepsi bir değerlendirildiğinde bu uluslararası güçlerin, güçlü devletlerin, bunun içerisinde tabi ki Amerika'da olabilir, bu noktada örtülü veya açıktan ülkelerde yönetimleri değiştirme amaçlı hamleler yaptığını görüyoruz.

OBAMA NATO’YA GÜVENİYOR

Rusya’nın da bu tür girişimler karşısında tedbir almak zorunda kaldığını söyleyen Çonkar'ın “Bu açıdan biz Türkiye olarak elbette ki, ABD ile de Rusya'yla da Avrupa'daki diğer devletlerle de ikili ilişkilerimizi siyasi düzeyde geliştirmek ve iyi düzeyde tutmak isterken, bu ülkeleri etki altına almak isteyen bir takım güç odaklarının veya kapalı operasyonlar yapabilecek istihbarat içerisinde yapılanan bir takım yapıların bu ilişkileri bozacak şekilde operasyonlara girmeleri noktasında dikkatli olmak durumundayız.” sözleri de dikkat çekti.

ABD Başkanı Barack Obama ise tartışmaya konu olan röportajında ABD'nin izlediği politikanın dayanakları konusunda hayli açık konuşarak,  “Amerika Birleşik Devletleri ya da dünya açısından ABD ile Rusya arasında gerçek bir askeri çatışma çıkması akıllıca olmaz. Biz, NATO üyesi olan sınır devletlerini tahkim ediyor ve bu çizginin, mütteffiklerimizi korumak için askeri hamle yapmak zorunda kalacağımız için, aşılamaz bir çizgi olduğunun altını çiziyoruz.” demişti.