AKP'li Bağlı: Koridor açılması kaçınılmaz hale geldi

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren MKYK üyesi AKP'li vekil Mazhar Bağlı Türkiye'nin olası bir askeri müdahalesini "sağlıklı" bulmadığını ancak Türkiye'ye zarar veren bölgenin "operasyon veya koridorla kontrol altına alınması" gerektiğini söyledi.

AKP'den Suriye'ye müdahale sinyalleri gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle alevlenen tartışma, Davutoğlu'nun açıklamaları ile devam etmiş, bugün de Beşir Atalay uluslararası bir işbirliği ile Suriye sınırına müdahale etmekten sözetmişti. 

Son olarak AKP MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) üyesi ve Şanlıurfa Milletvekili Mazhar Bağlı, Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmeleri ve olası bir askeri müdahaleyi değerlendirdi. Türkiye'nin tek başına Suriye'ye müdahale kararı alacağını düşünmediğini, bunun sağlıklı ve doğru olmayacağını söyleyen Bağlı, "Uluslararası kamuoyu ve kuruluşlarla birlikte, Türkiye'ye zarar veren alanı bir nevi güvenli hale getirmek için bir operasyon yahut da bir koridor oluşturulması bence en mantıklısıdır" dedi.

AKP'li Mazhar Bağlı, Türkiye'nin bir çıkış yolu araması gerektiğini vurgularken, "bu çıkış yolu, kara harekatı mıdır? Bence değildir. Ben bir kara harekatının Türkiye'nin arzu ettiği sonucu doğuracağı kanaatinde değilim. Bu coğrafyada, kara harekatlarını kazanca dönüştüren çarpışan aktörler olmadı şimdiye kadar. Daha çok, 'çarpıştıranlar' oldu. Bu nedenle ben buna sıcak bakmıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin tek başına müdahaleye girişmeyeceği görüşünde olduğunu söyleyen Bağlı, "Uluslararası kamuoyu ve kuruluşlarla birlikte, özellikle Türkiye'ye zarar veren alanı bir nevi güvenli hale getirmek için bir operasyon, yahut da bir koridor oluşturulması en mantıklısıdır. Yani Türkiye'nin tek başına müdahalede bulunması sağlıklı olmaz, doğru da olmaz. Ama uluslararası kamuoyuyla birlikte ittifak halinde, Türkiye'nin güvenliğini sağlayacak bir koridorun açılması kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.

'KARARI KURULACAK HÜKÜMET VERMELİ'
Sputnik'e konuşan Bağlı, olası bir müdahale için yeni hükümetin beklenmesi, kararın yeni Meclis tarafından alınmasını savunan muhalefete de yanıt verdi. Bağlı, "Mevcut hükümetin çok acil bir karar alması gerekiyorsa, 'bekleyelim' cümlesini doğru bulmam. Kurulabilecek bütün denklemlerin içerisinde zaten bizim de olmamız zorunlu görünüyor. Dolayısıyla o anlamda bir yorumu çok doğru bulmuyorum" dedi.

Bağlı Suriye'ye yapılan hava saldırılarının daha çok zararlı olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Suriye konusunda baştan beri hava operasyonunun yanısıra bir kara operasyonunun da gerekli olduğunu dile getirdiğini hatırlatan AKP'li Bağlı, "Hava operasyonları burada güç dengesini bir hafta IŞİD'e, bir hafta PYD'ye, bir hafta Esad'a veriyor. Dolayısıyla hava operasyonu ile bir netice elde edilmiyor. Çatışmaları daha da derinleştiriyor, dramı daha da büyütüyor" dedi.

AKP'li vekil, birkaç gün içinde olası bir müdahale kararı bekleyip beklemediğine ilişkin soru üzerine de, "Ben henüz öyle bir şey beklemiyorum. Ama oraya buraya saldıran IŞİD'in Türkiye'ye saldırması durumunda, Türkiye tampon bölge oluşturulması için müdahalede bulunur. Bunun dışında ani bir müdahale kararı beklemiyorum" diye konuştu.