Ak Saray 297 milyon TL borçlu: Veresiye saray

Hukuksuz bir biçimde Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan Ak Saray'ın TOKİ'ye borcunun tam 297 milyon TL olduğu ortaya çıktı.

Maliyeti 1 milyar 370 milyon TL'ye olan Ak Saray'ın TOKİ'ye borçlu olduğu ortaya çıktı. TOKİ’nin kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığı inşaat işleri nedeniyle alacaklı olduğu kurumların başında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) üzerine milyonlarca TL’ye yapılan Ak Saray tek başına girdi. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, TOKİ’nin Ak Saray dolayısıyla alacağı 297 milyon TL; Milli Eğitim Bakanlığı’nın 171 milyon TL olan toplum borcunu geride bırakırken, Ak Saray’ın yapımı sırasında elektrik tesisatıyla ilgili mükerrer ödeme yapıldığı da tespit edildi. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, dar gelirli yurttaşlara konut yapmak yerine TOKİ’nin borçla lüks saray yapmasına“TOKİ borçla saray yapacağına dar gelirliye ucuza konut yapsın” diye tepki gösterdi.

MÜKERRER ÖDEME İDDİASI

Sayıştay raporunda Ak Saray’ın yapımında elektrik tesisatı imalatlarında imalat kalemi içinde yer almasına karşın sözleşmede elektrik tesisatı işlerinin mükerrer olarak yer aldığı tespiti de yapıldı. Raporda, Ak Saray ihalesinin yüklenicisinin aynı mahiyetteki bir kısım imalatlara birbirinden farklı fiyatların verildiği de belirlendi.

Sayıştay’ın söz konusu tespitleri üzerine TOKİ, Kami İhale Yasası’na göre teklif birim fiyatlı ihalelerde isteklilerce her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların birbirleri ile olan ilişkisinin ayrı ayrı mukayese edilmesi veya uygunluğunun kontrol edilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığını bildirdi. TOKİ, Ak Saray’daki elektrik tesisatı imalatlarına ait poz numaralarının özel olması, her bir poz numarası için ayrı fiyat istenilmiş olması nedeniyle elektrik tesisatı imalatlarında mükerrerlik bulunmadığını savundu.