Abdülkadir Selvi neden Erdoğan'ın uçağına binemiyor?

Yeni Şafak'ın Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, artık Erdoğan'ın uçağına binemiyor.

AKP iktidarının bir numaralı kalemlerinden olan Abdülkadir Selvi, Erdoğan'ın uçak listesinden çıkarıldı. Gazeteci Yavuz Oğhan, Erdoğan'ın uçağının gazeteci yolcularını yazdı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle yurt dışı seyahatlerine çıkarken, yanına gazetecileri de alır ve mesajlarını havada verir. Tıpkı önceki dönem devlet adamlarının yaptığı gibi.

Medya dünyasında o uçakta olmak önemlidir, bir kriterdir. Bunu Erdoğan da Erdoğan'a yakın isimler de bilir. Bu bilinçle o uçakta sık sık yolcu isimleri değişir. Özellikle merkez medya gösterdiği performansa göre uçağa davet edilir ya da isimler davetli listesinden çıkartılır.

Son günlerde Ankara Cumhurbaşkanlığı uçağının müdavimlerinden, muhafazakar medyanın önemli isimlerinin listeden silinmesini konuşuyor.

O isimlerin başında Abdülkadir Selvi geliyor.

Selvi'yi tanıyorsunuz, Erdoğan'ın, davanın yılmaz savunucuları arasında bir numara. Liderlerin uçağında onsuz bir fotoğraf görmek son döneme kadar hemen hemen imkansızdı. Ama artık, her platformda Ak Partiyi savunan, icraatlarını öven, hemen hemen aldığı her kararın arkasında duran Selvi fotoğraf karesinde yok.

Peki neden?

Selvi'nin yolcu listesinden silinmesine neden olan yazdığı bir yazı. Yazı çözüm sürecine Cumhurbaşkanı'nın itiraz ettiği, Yalçın Akdoğan'ın İmralı heyetiyle verdiği fotoğrafı eleştirdiği zaman yazıldı. O eleştirilere hükümet de yanıt verince Selvi 'büyü bozuluyor' dedi, Ak Parti'nin kendi içindeki tartışmaların partiye zarar verdiğini söyledi. Söylemez olaydı. Yüzlerce olayda, onca kritik eşikte partinin ve liderinin arkasında duran Abdülkadir Selvi o yazı sonrası Saray tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Uçaktaki yeri iptal edildi.

Benzer bir olayı Hürriyet'in hükümete ve Ak Partiye akredite tek ismi Akif Beki de yaşadı. Akif Beki Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan, Davutoğlu Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra kendisini hızlı bir trafiğin içinde buldu. Bir Cumhurbaşkanının uçağında gitti seyahata bir Başbakan'ın. Hemen hemen bavulunu toplamaya vakit bulamıyordu. Ama bir gün Beki de listeden çıkarıldı. Neden olduğunu kendisi bile anlayamadı ama 'Reis' yazdığı bir yazıdan dolayı cezasını kesti. Bir anlamda Erdoğan Hürriyet gazetesi ile de ilişiği kesti.

Bir başka örnek de İbrahim Kiraz. Ak Parti'nin geldiği siyasi hareketin önemli kalemlerinden birisi. Yeni Şafak ve Star gazetelerinde yazdı. Star'da görevden almalara tepki gösterdi işinden ayrıldı. Şimdi Vatan gazetesinde. İbrahim Kiraz da yazdığı yazılar nedeniyle Saray tarafından istenmeyen adam ilan edilen isimlerden birisi.

Örnekler çoğaltılabilir. Enis Berberoğlu da o uçaktaydı bir zamanlar. Mustafa Karaalioğlu gibi bir isim bile ancak internet sitesinde yazabiliyor bugün. O da saray eşrafının ayak oyunlarından nasibini alan dava gazetecileri arasında en ön sırada.

Uçaktan çıkmıştık yola. O uçağın hala yolcuları var ve o yolcuları da bekleyen son Selvi'nin, Beki'nin yaşadığından farklı olmayacak. Çünkü Erdoğan gazeteciliği söylenenleri aktarmak, devleti korumak olarak görüyor. Gazeteci değil kendisine sırdaş arıyor. En küçük bir eleştiriye tahammül yok. İşte bunun için, biraz vicdanı olan, içinde azıcık gazetecilik ruhu taşıyan bir yazı adamının Erdoğan'ın uçağında sürekli yer bulması imkansız. Sadece uçağında değil gönlünde de. Çünkü o yer için tek şart, kayıtsız biat..