ABD, Türkiye ile ilgili mektuba yanıt vermiş

ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, Kongre'den Dışişleri Bakanı John Kerry'ye gönderilen 'Türkiye' ile ilgili mektuba yanıt verildiğini açıklayarak, "ABD'nin Türk hükümetinin ifade özgürlüğüne müdahale etmesinden duyduğu endişe sürüyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, başkent Washington’da düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD’li Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlerin, Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmaları, ifade özgürlüğüne ve toplanma hakkına müdahaleler konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderdikleri mektupla ilgili sorulara yanıt verdi.

Temsilciler Meclisi üyesi 88 parlementerin geçen ay gönderdiği mektuba cevap verildiğini söyleyen, ancak yanıtın içeriğine dair açıklamada bulunmayan Rathke: “Geçmişte de açıkça belirttiğimiz gibi, Türk hükümetinin ifade özgürlüğüne, toplanma özgürlüğüne ve yargı sürecine müdahalesine ilişkin kaygılarımız sürüyor” demekle yetindi.

Bir gazeteci, daha önce  74 senatör tarafından gönderilen diğer bir mektupta ‘Erdoğan yönetimi’ ifadesinin kullanıldığını ve senatörler tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de yönetimin en tepesindeki isim olarak görüldüğünü hatırlatarak, "ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünün de bu yönde" olup olmadığını sordu. Rathke bu soruya “Türkiye’nin iç işleri ve anayasal düzenlemeleri konusunda görüş bildirmeyeceğim” diye yanıt verdi.