31 Mart seçimleri öncesi ittifak tartışmalarında son durum: Yeniden masada...

24 Haziran seçimlerinde ilk kez seçim pusulasında ittifak bölümü yer almış, AKP ile MHP Cumhur İttifakı'nı kurmuş, CHP, Saadet Partisi ve İyi Parti ise Millet İttifakı adı altında bir araya gelmişti. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde de ittifak tartışması hız kazanırken, AKP-MHP ittifakı yeniden kurulacak gibi görünüyor. CHP, HDP, İyi Parti ve Saadet Partisi cephesinden…

Haber Merkezi

24 Haziran seçimleriyle pusulada kendine yer bulan "ittifak" seçeneği, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler öncesi yeniden gündemde.

Yerel seçimlerde ittifak düzenlemesinin nasıl hayata geçirileceği tartışma konusuyken, MHP ve AKP cephesinden gelen açıklamalar ve ittifaka yakılan "yeşil ışık", jet bir düzenlemenin de önünü açabilir. Düzenleme dışında partilerin "gönüllü" ittifakı da tartışılırken, güçlü olana ilgili yerelde destek formülünün de masada olduğu ileri sürülüyor.

AKP ve MHP'den gelen olumlu açıklamalara rağmen, İyi Parti ve Saadet Partisi geçen seçimin aksine ittifaka kapıyı şimdiden kapatmış durumda.

24 Haziran seçimlerinde yüzde 10 oy alan İyi Parti, iç tartışmalar sırasında ittifakın partinin oylarını düşürdüğü sonucuna varmıştı.

CHP'de de benzer tartışmalar yaşanırken, CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, son MYK'nın ardından "gündemlerinde ittifak olmadığını" açıklamıştı.

KİM NE DİYOR?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan: Doğrusu Sayın Bahçeli'nin bu konudaki yaklaşımı tam nedir bilemiyorum. Biz böyle bir noktada bu işe olumlu yaklaşabiliriz. Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türkiye'nin beka mücadelesi verdiği dönemde  MHP yine uzlaşmalı, sağ duyulu duruşunu devam ettirecektir. Elde edilen kazanımların 31 Mart'ta yok olmasını arzu etmiyoruz. Denizden geçmişken derede boğulmayı çok maliyetli, Türkiye'ye büyük bir kötülük olarak görüyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 27 bölge zillete kendini kaptıran yönetimlerin eline geçmemelidir. Bu bir tarihi sorumluluktur.

Ülkenin geleceğine yönelik hassasiyetlerimizi pazarlık konusu yapmayız. İstanbul, Ankara ve İzmir’in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini tartışmaya açabilir. Kayyum yönetimindeki belediyelerin de PKK’nın siyasi uzantılarında kalması uluslararası arenada sıkıntılı bir mesaj ve görüntü oluşturur.

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki: Cumhur ittifakı diyerek biz MHP ile birlikte olduk. Türkiye zor bir dönemden geçerken biz MHP ile ittifak yaptık. Millet de bu ittifakı sevdi. Şimdi bunu yerel seçimlerde devam etmesi kadar normal bir şey olamaz. İlerleyen dönemde sayın Cumhurbaşkanımız da görüşünü söyler.

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: Bizim CHP olarak bir iddiamız var, belediyeciliği biz biliriz. Tabanda mütabakatı sağlayacak, başka partilere oy veren seçmenlerin oyunu alacak belediye başkanlarıyla çıkacağız. Gündemimizde kesinlikle ittifak yok. Yarım ağızla söylediğimi düşünen basın mensupları dudaklarımı okusun: Gündemimizde kesinlikle ittifak yok.

İyi Parti'nin tavrı: Seçim sonrası CHP ittifakın partinin oylarını azalttığı tartışmalarının yaşandığı İyi Parti, ittifaka sıcak bakmıyor. İyi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Yeniçağ gazetesi, Akşener'in yerel seçim stratejisine ilişkin haberinde, Akşener'in önümüzdeki yerel seçimlere ittifak değil, parti olarak katılacaklarını söylediğine vurgu yaptı. İyi Parti yöneticisi Ümit Özdağ da, seçim ardından yaptığı açıklamada, "CHP ile seçim ittifakı bize oy kaybettirdi" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Temel Karamollaoğlu: Yerel seçimlerde ittifak diye bir şey olmaz. Her parti aday gösterebildiği illerde ilçelerde beldelerde aday gösterir. Bizim bütün belediye başkanlıklarında adaylarımız olacak.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen: Bizim baştan ittifak yapma heves ve hırsımız yok ama aynı şekilde toplumdaki beklentiyi de yok sayma, görmezlikten gelme gibi bir hakkımız yok. Bütün siyasi partiler toplumun beklentisini, talebini gözetmek zorundadır.