Zengin çocukları babaları ile çalışıyor

2010 yılı için yapılan bir çalışma, gelir durumunun baba-oğul birlikte çalışma oranlarını etkilediğini, zengin babaları ile çalışan erkek çocuklarının daha fazla olduğunu gösteriyor.

Toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalar yürüten sosyolog Lisa Wade; ABD'de 2010 yılında çalışabilir yaştaki erkeklerin %9.6'sının babaları ile birlikte çalıştığını belirtti. Babaları ile birlikte çalışma oranlarının, sınıfsal konumla ilişkili olduğu, zenginlik göstergeleri arttıkça iş yaşamındaki baba-oğul birlikteliklerinin arttığı ifade ediliyor. 

Babaların gelir yüzdesi ile baba-oğul çalışma oranlarını gösteren grafik şöyle;

Tabloya göre; %10'luk en üst gelir grubundaki babaları ile çalışan oğulların oranının %12,5 ile en fazla olduğu görülüyor.  En yoksul %10'luk kesim ile ise, oğulların en az oranda çalıştığı görülüyor. 

Washington Post'a sonuçları değerlendiren bir yazar, "Bu yalnızca anlık bir tablo, sadece bir yılı gösteriyor" diyor. Erkeklerin dörtte birinin 30 yaşından önce bir süre dahi olsa, babaları ile aynı iş için çalıştıkları iddia ediliyor. 

Çalışma, dünyanın geri kalanına ilişkin bir veri derlemiş değil. Ancak Türkiye'de de devlet yönetimi de dahil olmak üzere, zengin babaları ile çalışan pek çok oğul olduğu biliniyor.