Yeni kabinenin ardından Erdoğan iddiası: Ekonomiyi o yönetecek

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, kabine değişikliğinin ardından ekonominin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı çalışacağını yazdı.

Milliyet gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras bugünkü köşe yazısında son kabine revizyonu sonrası ekonomi alanında yapılan görevlendirmeleri köşesine taşıdı.

Uras, ekonominin Şimşek'e değil Erdoğan'a bağlı çalışacağını yazdı. 

Uras'ın yazısının ilgili kısmı şu şekilde;

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda, kabine değişikliği sonrası başbakan yardımcılarının görev alanları belirlendi.

Ekonomiyle ilgili görev dağılımları şöyle:

Başbakan Binali Yıldırım: TOKİ, TMSF ve Türkiye Varlık Fonu

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: Yatırım ortamının iyileştirilmesi, AFAD ve yatırım ajansıyla ilgili çalışmalar

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler, Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Ekonominin koordinasyonu ve bankalar,

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık: Reformların ve yatırımların koordinasyonu.

Bu görev ve sorumluluk dağılımı ekonominin kaptanının bundan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan olacağını gösteriyor.

Mehmet Şimşek’in ekonomi politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında öne çıktığı şeklinde değerlendirmeler yapılıyorsa da görev dağılımıyla ilgili açıklamada Başbakan’a ve diğer başbakan yardımcılarına ekonomiyle ilgili olarak verilen görev ve sorumluluklar Mehmet Şimşek’in kaptanlık yapamayacağını gösteriyor.

Dikkat edilirse, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığının görev ve sorumluluk alanlarıyla ilgili koordinasyon konusunda herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Ekonomi politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların kişisel becerileri önemlidir ama Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, bakanların, politikalar oluşturulurken kendileri için çalışan bürokratik yapı tarafından bilgilendirilmeleri, uygulamada bürokratik yapının iyi çalışması daha da önemlidir.

Geçen 50 yılda Devlet Planlama Teşkilatı, ekonomi politikalarının oluşturulmasında hükümetlere destek verdi.