Varlık Fonu'nda neler olduğunu bakan bile bilmiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Varlık Fonu bünyesindeki ÇAYKUR hisselerinin alınan krediye karşılık rehin verilmesine ilişkin bilgisi olmadığı ortaya çıkmıştı. Varlık Fonu’nun halkın birikimi olan kamu şirketlerini, hangi koşullarda rehin verdiği AKP tarafından gizli tutulmaya devam ediyor.

Kadir Sev

Çaykur 24 Ocak 2017 günü alınan 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştı.

Bir süredir, Çaykur hisselerinin Katarlılardan alınan borç karşılığı rehin verildiği ve satılmasının planlandığı söylentileri dolaşıyor.

CHP Genel Başkan yardımcısı Çetin Osman Budak, Başbakan’a; “Varlık Fonu, Çaykur ya da bir başka kamu şirketinin hisselerini rehin vermiş midir?” diye bir soru yöneltmişti.

Yanıt Ekonomi Bakanı Zeybekçi’den geldi. Zeybekçi, Çaykur için bir satış ya da ortaklık planlarının olmadığını belirtti. Ancak sözlerini; “bildiğim kadarıyla rehin durumu yok” diye sürdürdüğüne göre yanıtını Bakan da bilmiyor.

Oysa Varlık Fonu’nun internet sitesinde vizyon bildirimi olarak şu sözler yer alıyor; “Ülkemiz için yaptığımız yatırımlar, performans ve şeffaflığa odaklı kurumsal yönetişim anlayışımızla dünyanın en başarılı varlık fonlarından birisi olacağız.”

Çetin Osman Budak’ın Meclise verdiği yazılı soru önergesi metnini, Fonun çalışmasına ilişkin en temel bilgilere bile ulaşılamadığına örnek olması açısından, aşağıya aynen alıyoruz:

"Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ait 3 Milyar TL, 3 ay içinde geri ödenmek kaydıyla 5 Şubat 2017 tarihli kararla Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmıştır. Sürenin dolmasına 10 gün kalmıştır.

Bu arada Varlık Fonu Yönetim A.Ş.’nin lüks harcamaları ve devir aldığı kamu şirketlerini rehin vermesi kamuoyunda tartışılmaktadır.

Varlık Fonu’nun halkın birikimi olan kamu şirketlerini, hangi koşullarda rehin verdiğinin şeffaf şekilde kamuoyuna açıklanması, halkımızın birikimlerinin çarçur edilmesinin önüne geçecektir.  

Bu kapsamda;

1-Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu, şirket ve fonların işlerinin yürütülmesi için hangi birimleri oluşturmuş ve bu birimlerde kaç kişi görevlendirilmiştir? Personelin seçimi nasıl yapılmıştır?

2-Başbakan olarak yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürün ücretini ne olarak belirlediniz? Şirkette görevlendirilen yönetici ve diğer personelin ücret düzeyi nasıldır?

3-Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş.’nin yönetim giderleri için 3 ayda yapılan harcama (taşınmaz ve makam aracı alımı ya da kiralanması gideri, tefriş gideri, personel gideri ve benzeri) ne kadardır? Söz konusu şirketin bir aylık ortalama yönetim gideri nedir? Yönetim Kurulunca yapılması uygun görülen diğer harcamalar kaleminden bugüne kadar yapılan harcama tutarı nedir?

4-Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan 3 ay içinde geri ödenmek koşuluyla alınan 3 Milyar TL, Varlık Fonu tarafından nasıl değerlendirilmiştir? Bir gelir sağlanmış ise miktarı ne kadardır? Söz konusu 3 Milyar TL’nin Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na geri ödemesi yapılmış mıdır?

5-Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. dış kaynak temini, varlıkların değerini arttırma ve stratejik büyük yatırımlara iştirak etme alanlarında hangi girişimlerde bulunmuş ve ne sonuç almıştır? ÇAYKUR veya Fona devredilen kamu şirketlerinden hisseleri rehin verilen var mıdır? Hangi şirketin ne kadar hissesi, hangi koşullarda rehin verilerek, ne kadar kaynak temin edilmiştir?"