Türkiye Komünist Gençliği’nden İranlı kayıp gençler için dayanışma açıklaması

Türkiye Komünist Gençliği (TKG), İran’da gerçekleşen protestolar sırasında gözaltına alınan ve nerede alıkonulduğu bilinmeyen onlarca İranlı genç için TUDEH Gençliği ile dayanışma metni yayımladı.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Gençliği (TKG), İran’da 28 Aralık’ta başlayan hükümet karşıtı gösteriler sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve akıbeti belirlenemeyen onlarca İranlı genç için TUDEH Gençliği ile dayanışma metni yayımladı.

Metinde, gözaltına alınan gençlerin onlarcasının nerede tutulduğuna dair bilgi vermeyen hükümetin bu tavrının tepkiler karşısında çaresizliğini gösterdiği belirtildi. 

Açıklamada, İranlı emekçiler için tek gerçekçi alternatifin sosyalist seçeneğin güçlendirilmesi olduğu söylendi. Emperyalist fırsatçılığın ve molla rejiminin baskısına karşı İran gençliğinin boyun eğmeyeceği vurgulanırken, haksızca alıkonulan gençlerin derhal serbest bırakılması talep edildi.

Molla rejimi ile yönetilen İran’da özellikle son yıllarda artan özelleştirme politikalarının en derinden etkilediği kesim gençlik olmuştu. Beş milyondan fazla üniversite mezunu işsizin bulunduğu İran’da protestolar sırasında gözaltına alınanların yüzde 90’ından fazlasını 16-25 yaş arası gençler oluşturuyor.

Açıklamanın tamamı şöyle: 

Değerli yoldaşlar,

28 Aralık’ta ülkenizde başlayan protestolar boyunca kapitalist barbarlığa ve emperyalist fırsatçılığa boyun eğmeyeceğini gösteren İranlı emekçiler ve gençlerle dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ederiz. Gösteriler sırasında haksızca alıkonulan İranlı gençlerin derhal serbest bırakılması talebinde TUDEH Gençliği’nin yanındayız.

Molla rejiminin son dönemlerde hızla giriştiği özelleştirme politikaları, İran emekçi sınıflarının geçtiğimiz yıllardaki meşru taleplerinin temelini oluşturmaktadır. Neoliberal saldırılar altında günden güne yoksullaşan İran halkı, bunun sorumlularına boyun eğmeyeceğini göstermiştir. Ne körfezdeki egemenliğini genişletme peşindeki Batı emperyalizmi ne de yıllardır İran halkının sırtına çöken gerici molla rejimi bu tepkilerin meşruluğuna gölge düşüremez.

Yüksek işsizliğe ve geleceksizliğe mahkûm edilmek istenen İran gençliği, sermaye sınıfının tahakkümüne boyun eğmeyeceğini protestolara yoğun katılımıyla göstermiştir. Buna karşın gösterilere dahi katılmayan gençlerin alıkonulması gerici molla rejiminin halkın öfkesi karşısındaki acziyetini gözler önüne seriyor. Başta gençlik olmak üzere emekçi sınıfları baskılamak için işkence dâhil her yolu deneyen rejim ile olayların başladığı ilk andan itibaren boy gösteren emperyalist fırsatçılığın aynı sömürü düzeninin iki farklı yüzü olduğu teşhir edilmelidir. Kapitalist barbarlığın bu iki cephesi arasında bir tercihi reddeden İranlı emekçiler için tek alternatif sosyalist seçeneğin güçlendirilmesidir.

Bu doğrultuda özelleştirmelere, yolsuzluklara, işsizliğe ve günden güne kötüleşen ekonomik gidişata dur diyen İranlı emekçilerle enternasyonalist dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiriz.

Günden güne meşruluğunu yitiren Molla rejiminin asılsız gerekçelerle alıkoyduğu onlarca genç derhal serbest bırakılmalıdır. Yetkililer tüm gözaltına alınanların yasal haklarına saygı göstermeli ve mevcut usûl gereğince hukuki süreci şeffaf bir biçimde ve gecikmeksizin yerine getirmelidir. Üniversite kampüsleri askeri birimler ve güvenlik birimlerinden arındırılmalıdır.

Kahrolsun kapitalist barbarlık!

Kahrolsun emperyalist saldırganlık!

Kahrolsun dinci gericilik!

Yaşasın sosyalist mücadelemiz!

Türkiye Komünist Gençliği - TKG