TÜPRAŞ işçisi haklarından vazgeçmiyor

Petrol İş Sendikası ve TÜPRAŞ arasında devam Toplu İş Görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine, TÜPRAŞ çalışanları 2 saatlik iş bırakma eylemine gittiler. TÜPRAŞ işçileri Koç Holding için kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini bildirdiler.

Oğuzhan AKTAŞ

TÜPRAŞ işçileri Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşmaya varılamaması üzerine bugün sabah yine eylemdeydiler.

TÜPRAŞ’ta Toplu İş Sözleşmelerinin sonuca vardırılamamasının ardından İzmit Rafinerisi’nde çalışan işçiler eylemlerine devam ediyor. İşçiler dün sabahta mesaiyi 2 saat geç başlatarak kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler.  Petrol İş Sendikası yöneticileri yaptıkları açıklamada TÜPRAŞ işvereninin gerekli özveriyi göstermediğini belirterek, “TÜPRAŞ işçisinin tavrı bellidir. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizle elde ettiğimiz kazanımlarımızı pazarlık konusu yaptırmayız. Haklarımızı ve kazanımlarımızı korumakta kararlıyız” ifadelerine yer verdiler.

Petrol İş Yönetiminin sürece ilişkin yaptığı açıklamadan satır başları şu şekilde:

İŞVEREN HASSASİYET GÖSTERMELİ

"Sürmekte olan toplu sözleşme sürecinde aynı hassasiyeti TÜPRAŞ işvereninden bekliyoruz. Bilindiği gibi, TÜPRAŞ işvereninin sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni ve özel mazeret izinleri gibi konularda ısrarcı olması nedeniyle sözleşme süreci tıkanmıştır. İşveren, TİS yürürlük süresinin 3 yıla çıkarılmasını, yılda 8 işgününe kadar verilen ücretli mazeret izinlerinin kaldırılmasını istemektedir. Vardiyalılar için haftalık çalışma süresinin 40 saatten 42 saate çıkarılması talep edilmektedir."

KOÇ TOPLULUĞUNUN PLANLARI

"Önceki haftalarda bu teklife karşı farklı günlerde düzenlediğimiz eylemlerle tepkimizi göstermiş ve işverene uyarılarda bulunmuştuk. Ancak işveren, işçinin sesine kulak tıkamış ve 18 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen resmi arabulucu toplantısında da aynı uzlaşmaz tavrını sürdürmüştür.

İdari maddelerde işverenin yaklaşımı, toplu iş sözleşmesi müzakeresini tıkamıştır. Ücret ve ücrete bağlı diğer ödemelerle ilgili maddeler bu nedenle henüz görüşme konusu dahi olmamıştır. İşveren sözleşme yürürlük süresinin 3 yıla çıkarılması konusu başta olmak üzere bu değişikliklere gerekçe olarak bağlı bulundukları Koç Topluluğu'nun stratejik plan ve hedeflerini göstermektedir."

TAVRIMIZ NET

"Bu ısrarlara karşı TÜPRAŞ işçisinin tavrı bellidir. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizle elde ettiğimiz kazanımlarımızı pazarlık konusu yaptırmayız. Haklarımızı ve kazanımlarımızı korumakta kararlıyız.Petrol-İş, sözleşme stratejisini bu temel kazanımların korunduğu bir zeminde kurmaktadır. Bunlara dönük dayatmaları asla kabul etmeyiz. Sendikamız, işkolumuzda ve özellikle rafinaj-petrokimya sektöründe sözleşmelerde 2 yıllık yürürlük süresi esasından vazgeçmeyecektir.

Petrol-İş üyesi işçiler, çalıştıkları işyerine sahip çıkar, üretir ve ürettiğinden de adil bir pay almayı, insan onuruna yakışır bir ücret elde etmeyi talep eder."

PROTESTO EDİYORUZ

"İşverenin, işçinin bu hassasiyetlerini çarpıtmasını ve ülkemizin en çok katmadeğer üreten kuruluşu olan TÜPRAŞ'ta, çalışma düzeni ve barışını herhangi bir haklı gerekçesi olmayan tekliflerle bozmaya çalışmasını anlamamız mümkün değildir. TÜPRAŞ işçisi ve Petrol-İş olarak, işverenin sözleşme sürecindeki uzlaşmaz ve dayatmacı tutumunu bu sabah İzmit, Kırıkkale, Aliağa ve Batman Rafinerileri'nde eş zamanlı olarak protesto ediyoruz."

DAYATMALARA BOYUN EĞMEYİZ

"İşverenin bu prosedürden medet umarak böylesi bir tavır geliştirdiğini düşünmek dahi istemiyoruz. Çünkü grev silahı yasalarla elinden alınmış olan TÜPRAŞ işçisi, hak ve kazanımlarını sonuna kadar koruyacak ve bu amaçla sonuna kadar da direnecektir. TÜPRAŞ'ta işverenin böylesi yanlış bir tutum içerisinde olması ve ilgili değişikliklerde ısrar etmesi, en başta iş barışını zedeleyecek ve işverene hiçbir yarar sağlamayacaktır. TÜPRAŞ işçisinin mesajı nettir. Dayatmaları kabul etmiyoruz! 40 yıla yaklaşan mücadelemiz ile elde ettiğimiz kazanımları bırakmayız. Mücadelemizden asla vazgeçmeyiz."