'TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamları makyajlı'

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Erdoğdu, TÜİK'in açıkladığı rakamlar için "makyajlı” yorumunda bulundu.

Haber Merkezi

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının “makyajlı” olduğunu belirterek, “Açıklanan yüzde 10.6 gerçeği yansıtmıyor. Gerçek tabanlı işsizlik 16.13” dedi. 

TÜİK’in bugün açıkladığı resmi işsizlik oranının yüzde 10.6 olarak belirtildiğini kaydeden Erdoğdu son 6 ayda işsizlik rakamlarının özellikle yüzde 11’n altında tutulmaya çalışıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

 “TÜİK’in resmi işsizlik tanımına göre işsizlik oranı yüzde 10,6 olarak açıklandı. Bu gruba iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları ve mevsimlik çalışma, ev kadını, öğrenci ve nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır kişileri de eklediğinizde gerçek işsizlik oranının yüzde 16.13 olduğu ortaya çıkıyor. Yani ülkedeki işsiz sayısı TÜİK’in söylediği gibi 3 milyon 419 bin kişi değil, 5 milyon 540 bin kişi. Verileri makyajla ne kadar gizlemeye çalışsalar da gerçekler, yaptıkları ucuz makyajın altından görünüyor. AKP kendisini önümüzdeki seçimlere kadar sürükleyecek geçici teşviklerle sorunu çözmüş gibi görünmek için çabalıyor. Oysa işsizlik, ‘istihdamın külfetini bir ay sen, bir ay ben yükleneyim’ gibi işverenlere verilecek geçici tedbirlerle çözümlenmez. İstihdam sorunu geniş bir perspektifle alınacak kalıcı çarelerle çözümlenir. Rakamlara baktığınızda son bir yılda 110 bin kişi düşmüş görünüyor. Bu şaibeli bir durum. İş bulma ümidi olmayanların sayısı da son bir yılda 57 bin azalmış. İşsiz sayısını 3,5 milyonun altında, işsizlik oranını da yüzde 11'in altında tutmak için verilerde makyaj yapılmış.”

EĞİTİMDE VE İSTİHDAMDA OLMAYANLARIN YÜZDE 72’Sİ KADIN

2017 yılı Eylül ayı itibariyle 15-30 yaş grubunda eğitimde ve istihdamda olmayanların sayısı 5 milyon 153 bin olduğunu kaydeden Erdoğdu, bunların yüzde 72’sinin kadınlardan oluştuğunu bildirerek şöyle devam etti:

“Toplam 3 milyon 700 bin genç kadın, herhangi bir eğitim kurumuna devam etmiyor ve çalışmıyor. Bu genç kadınların yüzde 81’i 20-30 yaş aralığında. Kadınları, işsizliğin artmasına neden olarak gören AKP, kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmaları hâlinde kendi oy kitlesinin daralacağını farkında. O nedenle kadın istihdamını arttırmak yerine kadın istihdamını daraltmak için ‘evde bakım yardımı’ gibi sosyal politika yöntemleriyle kadınları evde tutmanın yolların arıyor.”

15-30 yaş grubu genelinde herhangi bir eğitim kurumuna devam etmeyen ve çalışmayanların büyük ölçüde 25-29 yaş aralığında yığıldığına dikkat çeken Erdoğdu, “Bu yığılma 2 milyon 54 bin kişiyi temsil ediyor. Çalışabilir nüfus içindeki oran açısından Türkiye dünya ortalamasından yüzde 25 daha az kişi istihdam ediyor. İstihdam oranları açısından Türkiye AKP döneminde, kalkınmakta olan ülkelerin oluşturduğu lige bile girmeyi başaramadı” dedi.