Trafikte yer alma haklarını savunan bisikletliler İzmir'de trafiğe çıkacak

"Biz trafiği tıkamıyoruz, trafik biziz" ve "Otomobiller trafiği tıkamıyorlar, tıkanıklığın sebebi onlar" sloganlarını kullanan Critical Mass bisiklet eylem grubu, 28 Ekim Cuma günü İzmir Konak Meydanı'nda toplanarak trafiğe çıkacak.

soL-İzmir

2010 yılının Temmuz ayından beri devam eden ve her ayın son cuma günü gerçekleşen Critical Mass (Kritik Çoğunluk) bisiklet eyleminin İzmir ayağı 28 Ekim Cuma günü Konak Meydanı’da gerçekleşecek. Critical Mass İzmir Ekim 2016 için toplanma saati 18.30, başlangıç saati ise 19.00 olarak açıklandı.

Tüm dünyada her ayın son cuma günü bisikletlilerin bir araya gelerek trafikte yer alma haklarının olduğunu, trafiği motorlu taşıtların tıkadığını, bisiklet kullanımının trafiği rahatlatacağını vurguladıkları bir eylem Critical Mass.

CRITICAL MASS NEDİR?

Critical Mass, çevreci ve küreselleşme karşıtı bir hareket olarak 1992’den beri 300’den fazla şehirde gerçekleştiriliyor. Bir kavram olarak CM, trafikte bisiklet ve otomobiller arasında geçiş önceliği meselesine dayanıyor. Bisikletliler kavşakta bekleyip kritik bir çoğunluğa ulaştıklarında birlikte hareket ederek geçiş önceliğini kazanıyor ve güvenli bir biçimde karşıya geçebiliyor. Bir eylem olarak da kritik çoğunluğa ulaşmanın kazandırdığı güç ve görünürlüğü kullanmayı ve bu sayede trafikte yer alma haklarını talep etmeyi ifade ediyor.

"Biz trafiği tıkamıyoruz, trafik biziz" ve "Otomobiller trafiği tıkamıyorlar, tıkanıklığın sebebi onlar" sloganlarını kullanan CM etkinliklerinde, geçilecek rotalar eylem öncesinde belirleniyor.Tüm dünyada olduğu gibi İzmir’de de Critical Mass eylemine bisikletliler, kaykay ve paten kullanıcıları ile tekerlekli sandalye vb. araç kullanan engelliler katılıyor. Kentlerdeki motorlu taşıt hegemonyasına karşı gerçekleşen Critical Mass, motorsuz ve insan gücüyle çalışan taşıtların kentlerin vageçilmez unsurları olduğunu vurguluyor.